Spade

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Två raka spadar för kantskärning, den mindre är för leriga jordar, medan den större är för sandiga

En spade är ett redskap som använts av människan sedan lång tid. Spaden används vid grävning, plantering, anläggning med mera.[1] Spaden är med spets och har skarpa kanter för att kunna skära ned i grästorv eller fastare jord. En vikt kant upptill att trampa på ökar kraften. Bredden på spadbladet bestämmer vad för schakt som skall grävas. Eller om man skall vända grästorvor till ett nytt trädgårdsland. Spaden med bågformad spets, används till att vända, redan öppen jord, till bestämt djup.

En modern spade har ett skaft av trä och ett blad av metall, tidigare spadar fanns tillverkade helt i trä. Spadar i plast hör till de vanligaste föremålen i en sandlåda för barn och kombineras ofta med en hink. I modern tid vid större grävarbeten används vanligen någon typ av grävmaskin.

Historiskt kan ordet "spade" beläggas i svenskan sedan yngre fornsvensk tid.[2]

Skyffel[redigera | redigera wikitext]

En skyffel eller skovel är en form av spade, med den skillnaden att en skyffel har en rak bladkant (till skillnad från en spade som har ett spetsigt blad). Skyffeln används för att hantera löst material som grus eller snö.

Kolskyffeln står modell för de skyfflar som har höga kanter, baktill och på sidorna, skyfflar för lättare material.

Tekniken när skyffeln används, kallas understicksmetoden, och sparar mycket arbete. Förutsättningen är ett hårt underlag, ett betonggolv , utlagd boardskiva eller liknande, innan lasset tippas.

Olika spadar[redigera | redigera wikitext]

  • Brödspade av trä som används vid en stenugn vid bakning.
  • Planteringspade, en spade med ett kupat blad som används vid plantering av plantor.
  • Kabelspade, en smal spade för att kunna gräva till exempel diken för elkablar eller rör.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]