Sluring (mat)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sluring är en gammal nordisk maträtt som lagades på enklast möjliga sätt direkt i grytan eller stekpannan. Den var vanlig bland skogsarbetare, kolare, rallare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden (bland annat i Värmland, Dalarna och Härjedalen).

Tillredning[redigera | redigera wikitext]

Man steker små bitar av saltat fläsk så att flottet steker ut, sedan blandar man ner mjöl och små bitar av potatis eller andra rotfrukter tills man får en lämplig konsistens. Vad man gjorde sedan varierade:

  • Vissa blandade ut ingredienserna med vatten eller, om man hade råd och kunde, med mjölk, och åt det hela som ett slags soppa eller välling. Denna variant, en enkel soppa med korngryn och potatis och/eller kål, serverades förr ofta till beväringar och fångar.[1] Den ingår även i mattraditionen i bland annat Hälsingland och Östergötland och är även känd under namnen bataljonsvälling och tisdagssoppa.[2]
  • Andra lät smeten stelna till något pannkaksliknande som påminner om kolbullar. Det första var lämpligt om man hade bråttom och skulle äta direkt, det senare var lämpligt om en del av sluringen skulle sparas till senare tillfälle.

Modern variant[redigera | redigera wikitext]

En modern variant tillagas med bacon och potatismospulver.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ sluring i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 19 juni 2017.
  2. ^ ”Eva-Britts tisdagssoppa”. http://www.ostgotamat.se/recept/eva-britts-tisdagssoppa. Läst 19 juni 2017.