Större strandpipare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Större strandpipare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Charadrius hiaticula He.jpg
Adult större strandpipare
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Familj Pipare
Charadriidae
Släkte Strandpipare
Charadrius
Art Större strandpipare
C. hiaticula
Vetenskapligt namn
§ Charadrius hiaticula
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Större strandpipare (Charadrius hiaticula) är en fågel som tillhör släktet strandpipare i familjen pipare.

Utbredning, biotop och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Större strandpiparen häckar i norra Eurasien och nordöstra Kanada. Merparten är flyttfåglar och vintertid förekommer den i södra Europa, Afrika, vid Indiska oceanen, i sydvästra Asien och i Japan.[2]

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Större strandpipare brukar delas in i två till tre underarter:[2]

Vissa anser att taxonet psammodromus, som häckar på Island, Grönland och i nordöstra Kanada, borde behandlas som en egen underart. Underarterna häckar med varandra i gränsområdena.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige häckar båda underarterna, C. h. tundrae i fjällen och Norrlands inland, och C. h. hiaticula längs kusterna.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

En juvenil större strandpipare

Den större strandpiparen är mycket lik sin släkting mindre strandpipare, men är förstås större. En adult större strandpipare är 17-19,5 centimeter lång, har ett vingspann på 35-41 centimeter och väger 40-80 gram.

Ryggen är gråbrun och undersidan vit. Den korta näbben är mörk framtill och gul baktill. Benen är gulaktigt färgade och ögonen svarta. Den främre delen av huvudet är svart-vitt tecknad. Den har också ett bred svart halsring. Till skillnad från mindre strandpiparen har större strandpiparen vitt vingband, som man tydligt kan se i flykten. Hanar och honor har samma färgning.

Nominatformen C. h. hiaticula är större och blekare än C. h. tundrae . Underarten psammodromus är färg- och storleksmässigt en mellanform.

Lock- och varningslätet är ett tvåstavigt "tu-ipp".

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

En hane uppvaktar en hona under häckningssäsongen
Bo med ägg av större strandpipare

Större strandpipare häckar huvudsakligen vid karga, vegetationslösa havskuster men i fjälltrakter häckar de även vid vattensamlingar i inlandet.

Större strandpiparen blir könsmogen efter ett år och häckar från maj till augusti. Boet är en grop på marken med små stenar runt. Honan lägger fyra sandfärgade, mörkfläckiga ägg som ruvas av båda föräldrarna i 23 till 25 dagar tills de kläcks. Efter tre till fyra veckor är ungfåglarna flygfärdiga. Om en inkräktare hotar att angripa boet lockar föräldrarna den i en annan riktning för att skydda ungarna.

Större strandpiparen livnär sig av maskar, snäckor, kräftdjur, spindlar, insekter och deras larver. Den kan bli upp till 11-12 år gammal.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Större strandpipare kallades förr i Skåne för sandrulling eller gryll. Andra föråldrade namn är tilla eller tillika. På samiska heter den bovedak.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Charadrius hiaticula Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  3. ^ Sven Nilsson (1858) Foglarna

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]