Svalbards kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svalbards kyrka
Kyrka
Svalbards kyrka
Svalbards kyrka
Land Norge Norge
Ort Longyearbyen
Trossamfund Norska kyrkan
Stift Nord-Hålogaland
Plats Longyearbyen, Svalbard
Material Trä
Invigd 24 augusti 1958
Kyrkorummet
Kyrkorummet

Svalbard första kyrka, augusti 1925

Svalbards kyrka ligger i LongyearbyenSvalbard och är världens nordligaste kyrka. Kyrkan är en långhuskyrka i trä med 140 platser. Den ritades av Hans Magnus, byggdes 1957, konsekrerades i augusti 1958 av biskop Alf Wiig.

Svalbards första kyrka byggdes 1921, men brändes ned av den tyska marinen i september 1943, under andra världskriget.

Förvaltningen av Svalbards kyrka övertogs av Statens bygge – og eiendomsdirektorat (i dag Statsbygg) 1977. Efter en ombyggnad 2004 blev kyrkan ansluten till fjärrvärmenätet i Longyearbyen.

Svalbard prestegjeld ingår i Tromsø domprosti som tillhör Nord-Hålogalands stift. Det är tre anställda: sockenpräst, hjälppräst och hushållsföreståndare. Verksamheten, i regi av Den norske kirke, finansieras över den norska statens svalbardbudget.

Prästen och hjälpprästen utför kyrkliga handlingar som gudstjänster, dop, konfirmation, vigsel, rådgivning och andra kyrkliga tjänster. Dessutom bedrivs barn- och ungdomsarbete. Kyrkan samarbetar med den rysk-ortodoxa kyrkan och den katolska kyrkan i Norge när det gäller tjänster för ryssar och polacker i Svalbard.

Biskopen i Nord-Hålogaland har tillsyn över kyrkans verksamhet. Eftersom norsk lag inte gäller på Svalbard, gäller heller inte kyrkolagen. Det finns inget sedvanligt församlingsråd på Svalbard, men ett kyrkoråd, som är ett samrådsorgan för sockenprästen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]