Longyearbyens sjukhus

Longyearbyens sjukhus
PlatsVei 227-3, Longyearbyen
Grundat1916
SjukhustypAkutsjukhus, vårdcentral
Antal anställda22 (2013)
Vårdplatser6
OmrådeSvalbard
ÄgareNorska staten genom Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø

Longyearbyens sjukhus är ett norskt statligt sjukhus i LongyearbyenSpetsbergen i Svalbard.

Sjukhuset ägs av det norska statliga Universitetssjukhuset Nord-Norge i Tromsø. Det betjänar personer som bor i och reser i ögruppen Svalbard och omkringliggande havsområden i Barents hav.

Longyearbyens sjukhus är ett akutmedicinskt beredskapssjukhus med operationsverksamhet med små kirurgiska ingrepp. Det har sex vårdplatser, och vid långvariga och allvarliga inläggningssituationer överförs patienter till det norska fastlandet. Det har ingen förlossningsavdelning.

År 2013 hade sjukhuset 22 anställda, varav fyra var läkare och åtta sjuksköterskor i kliniskt arbete.

Sjukhuset har en bilambulans, som bemannas av Longyearbyens brandkår. Sysselmannens två räddningshelikoptrar kan också utnyttjas för patienttransporter.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sjukhuset inrättades som ett privat sjukhus i Gamle Longyearbyen av Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S 1916, samma år som företaget köpt samhället och gruvverksamheten av Arctic Coal Company. Det var den första byggnaden, som den nya ägaren uppförde. Sjukhuset byggdes ut 1939–1940, men brändes ned av tyska trupper under andra världskriget i september 1943 i Operation Zitronella. Efter kriget byggdes ett nytt sjukhus, men nu i den nya stadsdelen Haugen.

Sjukhuset i Haugen totalförstördes 1953, då det utlöstes ett skred i Vannledningsdalen. Tre personer dog, och också ett familjebostadshus förstördes. Ett tredje sjukhus byggdes 1954 vid vägen upp mot Nybyen.

Senare (1991[1]) har ett nytt, fjärde, sjukhus byggts, denna gång i Longyearbyens nya centrum.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Longyearbyen sykehus, 20 februari 2018.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pingvinavisa 28 februari 2017

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]