Polska polarstationen, Hornsund

Polska polarstationen, Hornsund
(Stacja Polarna Stanislaw Siedlecki, Hornsund)
Forskningsstation
Land Svalbard
Höjdläge 10 m ö.h.
Grundad 1957
Ägare Polska vetenskapsakademien

Polska polarstationen, Hornsund (polska: Stacja Polarna, Hornsund) är en polsk forskningsstation vid Isbjørnhamna i HornsundSpetsbergen i Svalbard.

Station[redigera | redigera wikitext]

Polska polarstationen, Hornsund, upprättades 1957 av en expedition från Polska vetenskapsakademien inom ramen för Internationella geofysiska året. Expeditionens ledare var geologen, upptäcktsresanden och klättraren Stanislaw Siedlecki (1912–2002), som hade varit medlem i polska expeditioner till Arktis på 1930-talet, och då också varit den första att ta sig på tvären över ön Spetsbergen. Sommaren innan hade en rekognoseringsgrupp genomsökt området i Hornsund för att välja ut en placering för den planerade forskningsstationen. Valet föll på en platå vid kusten i Isbjørnhamna, tio meter över havsytan.

Stationen byggdes upp under tre sommarmånader 1957 och har varit i drift sedan dess. Den moderniserades 1978 för att fungera med bemanning året runt.

Ansvarig för stationens verksamhet är Polska vetenskapsakademiens institut för geofysik. Den försörjs genom leveranser av forskningsfartyget M/S Horyzont II från Gdynias sjöfartshögskola.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Åretruntforskning bedrivs inom ämnesområdena:

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]