Eiscat Svalbard Radar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eiscat Svalbard Radar
De båda Eiscat-antennerna
TypForskningsstation
Syfte/fokusPolarforskning
Betjänad regionArktis, Nordkalotten
ModerorganisationEiscat
Anmärkning(ar)Adress: Breinosa
Gruve 7-veien
Longyearbyen
Svalbard
Den större antennen
Eiscat Svalbard Radar

Eiscat Svalbard Radar är en forskningsanläggning med två radarantenner ovanför Gruve 7 ovanför Adventdalen utanför LongyearbyenSvalbard. Dessa antenner arbetar på 500 MHz-bandet och har en maxeffekt av 1 000 kW. Den ena av parabolantennerna är 32 meter i diameter och vridbar i olika led, medan den andra med 42 meters diameter är permanent anpassad i linje med riktningen lokala av det geomagnetiska fältet.

Eiscat Svalbard Radar drivs av European Incoherent Scatter Scientifv Association, en vetenskaplig organisation som har flera radaranläggningar på Nordkalotten och Svalbard. Bakom Eiscat står forskningsråden i bland andra Sverige, Norge, Finland och Japan. Eiscat Svalbard Radar, som blev färdig 1996[1] är den nyaste av dessa forskningsanläggningar och ger med sitt nordliga läge till exempel en lång säsong för studier av norrsken.

Antenner och stationshus står på mark som ägs av Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S och ligger nära bolagets kolgruva Gruve 7. Eiscat äger själva anläggningen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]