Tjorven, Båtsman och Moses

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tjorven, Båtsman och Moses
Genreäventyrsfilm
RegissörOlle Hellbom[1]
ManusAstrid Lindgren
I större rollerMaria Johansson
OriginalmusikUlf Björlin
FotografKalle Bergholm
Teknisk information
Premiär1964
Speltid92 minuter
LandSverige
Språksvenska
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Tjorven, Båtsman och Moses är en svensk film från 1964 i regi av Olle Hellbom.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

På Saltkråkan tillbringar familjen Melkersson sommaren, lekkamrater till barnen i familjen är Tjorven, dotter till paret som driver handelsboden och Stina, som bor hos sin morfar på ön.

Tjorven och Stina får för sig att de ska fånga grodor för att pröva om de verkligen kan vara förtrollade prinsar. En sådan skulle Malin kunna gifta sig med tänker de. Knappt har de hunnit pussa grodan förrän den stilige Peter Malm stiger i land från sin segelbåt. I handelsboden möter han sedan Malin och blir omedelbart förtjust i henne.

Fiskaren Vesterman återvänder från sjön med en sälunge som fastnat i hans nät, han ger sälen till Tjorven. Sälungen ges namnet Moses, får en egen bassäng och sköts om av barnen.

Peter Malm visar sig arbeta på Zoologiska Institutionen i Uppsala där man söker efter en säl. Vesterman ser en chans att tjäna pengar och erbjuder därför sälen Moses åt Peter. Men Peter tvekar och undrar om det fortfarande är Vestermans säl att sälja. Tjorven och de andra barnen blir upprörda över Vestermans planer och gör allt för att förhindra dem, för säkerhets skull gömmer de Moses.

Medan allt detta försiggår svärmar Peter och Malin i den vackra skymningen och en räv går samtidigt på jakt. Under natten blir Pelles kanin Jocke och ett lamm rivna av räven, men Båtsman får skulden och Tjorvens pappa bestämmer att han ska skjutas. Pelle och Tjorven är alldeles förtvivlade över att förlora sina kära husdjur. I sista stund upptäcker Stina att det är räven som är skyldig.

Under tiden har Vesterman tagit Moses och försöker sälja honom till Peter som dock nekar till köpet. Barnen startar en insamling för att kunna köpa tillbaka Moses. Affären går i lås och Tjorven ger Moses till Pelle. Pelle släpper Moses fri och får i gengäld Peters hundvalp Jum-Jum. Peter får i sin tur Malin.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad på Norröra och hade premiär den 24 oktober 1964. Den är barntillåten.

Filmen fick tre uppföljare: Tjorven och Skrållan (1965), Tjorven och Mysak (1966) och Skrållan, Ruskprick och Knorrhane (1967).

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Texten till "Vår på Saltkråkan" som sjungs av Kristina Jämtmark och Maria Johansson är skriven av Astrid Lindgren och musiken är av Ulf Björlin. Den visa som barnen sjunger "Världen är en sorgeö" är en variant av Bellmans Vaggvisa för min son Carl.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online, Internet Movie Database, läst: 2 juli 2016.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Tjorven, Båtsman och Moses : en filmberättelse | Svensk mediedatabas (SMDB)”. smdb.kb.se. https://smdb.kb.se/catalog/id/001408236. Läst 1 juli 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]