Emil i Lönneberga (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Emil i Lönneberga
GenreBarnfilm
RegissörOlle Hellbom
ProducentOlle Nordemar
ManusAstrid Lindgren
SkådespelareJan Ohlsson
Allan Edwall
Björn Gustafson
Lena Wisborg
Emy Storm
Maud Hansson
Carsta Löck
OriginalmusikGeorg Riedel
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Stella Film GmbH
Premiär1971
Speltid98 minuter
LandSverige
Västtyskland
SpråkSvenska
UppföljareNya hyss av Emil i Lönneberga
IMDb SFDb

Emil i Lönneberga är en svensk långfilm från 1971 i regi av Olle Hellbom.[1] Filmen är baserad på Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga. I huvudrollerna ses Jan Ohlsson, Allan Edwall, Björn Gustafson, Lena Wisborg, Emy Storm och Maud Hansson. Filmen fick uppföljarna Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972) och Emil och griseknoen (1973).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelas i Lönneberga i Småland kring de första åren på 1900-talet. På gården Katthult bor Emil med sin pappa Anton, mamma Alma, lillasyster Ida, drängen Alfred (som är Emils bästa vän) och pigan Lina. På gården finns även hästarna Markus och Jullan, katten Månsan, kor, grisar och höns.

Emil är en påhittig pojke i 6-årsåldern. Hans ständiga hyss kommer sig ofta av hans stora nyfikenhet och viljan att hjälpa till. Dessvärre drabbas oftast hans pappa Anton av hans hyss och allt som oftast får Emil tillbringa några timmar i snickarboden där han under tiden han väntar på att bli utsläppt täljer sig ytterligare en trägubbe till sin stora samling.

När Emil inte är upptagen med att sitta inlåst i "Snickeboa", gillra råttfällor, fastna med huvudet i soppskålar, hissa upp Ida i flaggstången, gräva varggropar, ställa till med julkalas för fattighjonen eller leka sicken blås - så går han och Alfred gärna och badar i sjön. Vi får i filmen vara med om ett år på Katthult, från sommar till sommar.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Trots att filmen blev en biosuccé fick filmen negativa recensioner. En som verkligen inte tyckte om filmen var bland annat Jan Aghed.[2]

Om möjligt ännu mera prövad än Emils far var Jonas och Lottas pappa, som ur sitt lite blaserade och naturligtvis på olika sätt diskutabla vuxenperspektiv ansåg att Emil i Lönneberga är en av de sämsta svenska barnfilmer som någonsin gjorts. Med sin förljugna Sörgården-mentalitet, sin bonderomantik, sin idyllisering av livet på ett småländskt hemman ägt av en välbärgad men sjukligt gniden bonde och med sin ytliga, cyniska och klichétyngda inställning till hemmanets piga och dräng och socknens fattighjon - med allt detta är filmen bräddfull av reaktionära värderingar.

Ur sin regisynpunkt håller Emil i Lönneberga en jämn och konsekvent bottennivå. Vad är det för barnkulturklimat där personer med så torftig fantasi som Olle Hellbom får ägna sig åt barnfilm?.

Jan Aghed i Sydsvenskan

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen var en samproduktion mellan Svensk Filmindustri och Stella Film GmbH i München, dåvarande Västtyskland.

Filmen spelades in på en gård i Gibberyd utanför Vimmerby. Inomhusscener spelades in i folkhögskolan i Mariannelund och utomhusscener i Stensjö by. Scenen där de gamla får åka vedkälke spelades in i Bollsta utanför Kramfors. Filmen hade premiär på Grand i Vimmerby den 4 december 1971.

De tyska skådespelarna sa sina repliker på tyska och sedan dubbades de till svenska. Rösten till doktorn i Mariannelund är Hans Lindgrens och Kommandorans röst låter som Birgitta Valberg. Krösa-Majas röst görs av Isa Quensel. Fru Petrells röst görs av Marianne Nielsen.

De tyska skådespelarnas riktiga röster är de som hörs i den tyska versionen av filmen, där alla svenska skådespelare i sin tur dubbades till tyska.

Den tyske skådespelaren Paul Esser medverkade även i filmerna om Pippi Långstrump där han spelade inbrottstjuven Blom.

Uppföljare: Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972) och Emil och griseknoen (1973). Filmerna klipptes senare och visades som tv-serie, Emil i Lönneberga, med 13 avsnitt 1975.

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Musiken ur filmen blev snabbt populär och skivan med filmmusiken sålde snabbt motsvarande en Guldskiva.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Olle Hellbom”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/olle-hellbom. Läst 26 juni 2019. 
  2. ^ http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=4881#comments

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]