Emil i Lönneberga (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Emil i Lönneberga
Genre Barnfilm
Regissör Olle Hellbom
Producent Olle Nordemar
Manus Astrid Lindgren
Skådespelare Jan Ohlsson
Allan Edwall
Björn Gustafson
Lena Wisborg
Emy Storm
Maud Hansson Fissoun
Carsta Löck
Originalmusik Georg Riedel
Produktionsbolag Svensk Filmindustri, Stella Film GmbH
Premiär 1971
Speltid 98 minuter
Land Sverige, Västtyskland
Språk Svenska
Uppföljare Nya hyss av Emil i Lönneberga
IMDb SFDb

Emil i Lönneberga är en svensk långfilm från 1971 i regi av Olle Hellbom som bygger på Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelas i Lönneberga i Småland kring de första åren på 1900-talet. På gården Katthult bor Emil med sin pappa Anton, mamma Alma, lillasyster Ida, drängen Alfred (som är Emils bästa vän) och pigan Lina. På gården finns även hästarna Markus och Jullan, katten Månsan, kor, grisar och höns.

Emil är en påhittig pojke i 6-årsåldern. Hans ständiga hyss kommer sig ofta av hans stora nyfikenhet och viljan att hjälpa till. Dessvärre drabbas oftast hans pappa Anton av hans hyss och allt som oftast får Emil tillbringa några timmar i snickarboden där han under tiden han väntar på att bli utsläppt täljer sig ytterligare en trägubbe till sin stora samling.

När Emil inte är upptagen med att sitta inlåst i "Snickeboa", gillra råttfällor, fastna med huvudet i soppskålar, hissa upp Ida i flaggstången, gräva varggropar, ställa till med julkalas för fattighjonen eller leka sicken blås - så går han och Alfred gärna och badar i sjön. Vi får i filmen vara med om ett år på Katthult, från sommar till sommar.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen var en samproduktion mellan Svensk Filmindustri och Stella Film GmbH i München, dåvarande Västtyskland.

Filmen spelades in på Gibberyds gård utanför Vimmerby. Inomhusscener spelades in i folkhögskolan i Mariannelund. Scenen där de gamla får åka vedkälke spelades in i Bollstabruk utanför Kramfors. Filmen hade premiär på Grand i Vimmerby den 4 december 1971.

De tyska skådespelarna sa sina repliker på tyska och sedan dubbades de till svenska. Rösten till doktorn i Mariannelund är Hans Lindgrens och Kommandorans röst låter som Birgitta Valberg. Krösa-Majas röst görs av Isa Quensel. Fru Petrells röst låter som Agneta Prytz.

De tyska skådespelarnas riktiga röster är de som hörs i den tyska versionen av filmen, där alla svenska skådespelare i sin tur dubbades till tyska.

Den tyske skådespelaren Paul Esser medverkade även i filmerna om Pippi Långstrump där han spelade inbrottstjuven Blom.

Uppföljare: Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972) och Emil och griseknoen (1973). Filmerna klipptes senare och visades som en serie, Emil i Lönneberga på 13 avsnitt 1975.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musiken ur filmen blev snabbt populär och skivan med filmmusiken sålde snabbt motsvarande en Guldskiva.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]