Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Genreromanbaserad film
RegissörOlle Hellbom
ProducentOlle Nordemar
ManusAstrid Lindgren
Baserad påMästerdetektiven Blomkvist lever farligt av Astrid Lindgren[1]
I större rollerSigge Fürst
Nils Hallberg
Siv Ericks
Erik Strandmark
Georg Skarstedt
Hjördis Petterson
Carl-Axel Elfving
Birger Lensander
Bengt Blomgren
Eivor Landström
OriginalmusikCharles Redland
Premiär
1957
LandSverige
Språksvenska
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt är en svensk långfilm från 1957 i regi av Olle Hellbom, med manus av Astrid Lindgren efter hennes egen bok, Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. I huvudrollerna ses Leif Nilsson, Sven Almgren och Birgitta Hörnblad.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är sommarlov och Anders, Kalle och Eva-Lotta är riddare i Vita Rosen som kämpar mot Sixten, Jonte och Benka i Röda Rosen om Stormumriken. När Eva-Lotta ska klättra upp på ett tak hos procentaren gubben Gren klättrar hon förbi hans fönster och får höra ett upprört samtal Gren har med en man om reverser. Några dagar senare springer hon på mannen igen precis innan hon hittar Gren död. Eva-Lottas vittnesmål är alltså mycket viktigt då polisen inte lyckas gripa mördaren.

Skillnader från boken[redigera | redigera wikitext]

Lindgren gjorde några ändringar från sin bok, bland annat har mördarens gröna gabardinbyxor bytts till smårutiga byxor. Samt huset där Kalle och Eva-Lotta blir instängda är i filmen "Spökslottet" och inte herrgården. Dessutom har den gamla ruinen en viss roll i filmen medan var den inte ens med i boken. Vid den avslutande polisjakten försöker inte mördaren fly i bil utan flyr i båt med Kalle ombord. Kalle får tag i hans vapen och lyckas skjuta hål i båten som börjar ta in vatten.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad i Trosa, Södermanland och filmens ruinen är Anderviks kalkbruk i närheten. Filmfotograf var Stig Hallgren. Filmen hade premiär 7 december 1957 på biograf Astoria i Stockholm.

1963 klipptes filmen om till en TV-serie i tre delar[källa behövs] med följande namn på avsnitten: "Barndomens glada streck, oskyldiga lekar..." (del 1), "Eva-Lotta får ett brev" (del 2) samt "Kokalolasosfofinontot" (del 3). Namnet på den sista delen är på rövarspråk.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen var Hellboms första långfilm och många kritiker gav honom beröm. Dagens Nyheters kritiker skrev: "Så friskt, så roligt och spännande återger han Astrid Lindgrens berättelse om den mördade procentaren att man önskar att flera av dem som gör thrillers för vuxna kunde lösa avvägningsproblemet lika elegant."[2]

Aftonbladets kritiker menade att: "Olle Hellbom klarade sin debut som långfilmsregissör med den äran."[3] Kanske den viktigaste kritiken till Hellbom var att Astrid Lindgren var helt nöjd.

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk Filmdatabas, Svensk filmdatabas film-ID: 4545.[källa från Wikidata]
  2. ^ Dagens Nyheter 10 december 1957
  3. ^ Aftonbladet 8 december 1957

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]