Lotta på Bråkmakargatan (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lotta på Bråkmakargatan
Genre barn, familj, komedi
Regissör Johanna Hald
Producent Waldemar Bergendahl
Skådespelare Grete Havnesköld
Linn Gloppestad
med flera
Originalmusik Stefan Nilsson
Fotograf Olof Johnson
Produktionsbolag Svensk Filmindustri
Sveriges Television AB
Astrid Lindgrens värld
Distribution Svensk Filmindustri
Premiär
Speltid 74 minuter
Land Sverige
Språk svenska
Budget 15 000 000 kr
Uppföljare Lotta flyttar hemifrån (1992)
IMDb SFDb

Lotta på Bråkmakargatan är en svensk film som hade biopremiär i Sverige den 26 september 1992[1], baserad på berättelserna om Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren. Filmen regisserades av Johanna Hald.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Lotta, som är nästan fem år, bor med mamma, pappa, Jonas, Mia och grisbjörnen Bamsen i ett hus på Bråkmakargatan. Lotta önskar sig en cykel på sin femårsdag men mamma och pappa tycker att Lotta är för liten. Då "lånar" Lotta tant Bergs gamla cykel, men kör omkull och gör sig illa. Lotta blir ledsen och tycker det är en usel födelsedag, men då kommer pappa ledande en röd liten tvåhjuling som Lotta får och Lotta kan cykla.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är huvudsakligen inspelad i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. När Lotta, mamma, Mia-Maria och Jonas åker till mormor och morfar på landet åker de från Dingtuna station.

Den hade världspremiär den 26 september 1992 i Stockholm, Göteborg och Malmö, filmen är barntillåten. Den har även visats i Finland, Nederländerna, Tyskland och Norge.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lotta på Bråkmakargatan”. Svensk filmdatabas. 26 september 1992. Arkiverad från originalet den 24 september 2016. https://web.archive.org/web/20160924021545/http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=16688&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 23 september 2016. 
  2. ^ Zendry Svärdkrona (28 januari 2002). ”Filmerna vi aldrig glömmer”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10255940.ab. Läst 30 april 2016.