Kalle Blomkvist – Mästerdetektiven lever farligt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalle Blomkvist – Mästerdetektiven lever farligt
GenreDeckare
RegissörGöran Carmback
ProducentWaldemar Bergendahl
ManusJohanna Hald
Baserad påMästerdetektiven Blomkvist lever farligt av Astrid Lindgren[1]
OriginalmusikPeter Grönvall
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär1996
Speltid85 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Kalle Blomkvist – Mästerdetektiven lever farligt är en svensk långfilm från 1996 i regi av Göran Carmback.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är sommarlov och i Lillköping pågår en ridderlig kamp mellan gängen i Röda rosen och Vita rosen. 11-åriga Eva-Lotta blir vittne när ockraren Gren mördas. Mördaren undkommer men Eva-Lotta tror sig kunna peka ut honom. Mästerdetektiven Kalle Blomkvist ger sig ut på en jakt efter mördaren.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen bygger på Astrid Lindgrens roman Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt, som kom ut 1951. Boken filmatiserades första gången 1957 som Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt.

I filmen kör mördaren omkring i en Volvo (Volvo 140) med en modern registreringsskylt (3+3 tecken) men i den följande filmen, Kalle Blomkvist och Rasmus, kör skurkarna en Mercedes med den gamla typen av registreringsskylt (länsbokstav + siffror). Polisens bilar och uniformer är av modernt snitt.

I boken utspelas handlingen i den fiktiva staden Lillköping, men på brevet som mördaren skickar till Eva-Lotta står det Storköping.

Scenerna i den lilla staden är inspelade i Norrtälje, och lantmiljöerna i Västerhaninge. Bageriescenerna är inspelade i Örnsbergs Hembageri i Aspudden.

I denna film, liksom i Kalle Blomkvist och Rasmus, är huvudpersonerna ett par år yngre än i böckerna, eftersom det för moderna barn inte skulle verka trovärdigt att ungdomar i de yngre tonåren skulle leka "Röda och Vita rosen". En annan skillnad jämfört med boken och filmen från 1957 är hur karaktären "moster Ada" framställs; i boken och den äldre filmen skildras hon som ung och söt, men i denna film är hon medelålders och fjollig.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

"De hjältemodiga" framförs av:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk filmdatabas, film-ID i Svensk filmdatabas: 25563
  2. ^ IMDb