Mer om oss barn i Bullerbyn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om filmen. För boken, se Mera om oss barn i Bullerbyn.
Mer om oss barn i Bullerbyn
GenreBarn, familj, drama
RegissörLasse Hallström
ProducentWaldemar Bergendahl
ManusAstrid Lindgren
SkådespelareAnna Sahlin
Henrik Larsson
Linda Bergström
Crispin Dickson Wendenius
Ellen Demérus
Harald Lönnbro
OriginalmusikGeorg Riedel
FotografJens Fischer
ProduktionsbolagAB Svensk Filmindustri
DistributionAB Svensk Filmindustri
Premiär
Speltid89 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Mer om oss barn i Bullerbyn är en svensk dramafilm från 1987[1], i regi av Lasse Hallström. Den är uppföljare till Alla vi barn i Bullerbyn från 1986.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i Småland 1928-1929, vi får följa barnen Anna, Lisa, Britta, Bosse, Lasse och Olle.

Lisa (som även är den som berättar) bor med sina bröder Lasse och Bosse och föräldrar i Mellangården. Systrarna Britta och Anna bor med sina föräldrar och farfar i Norrgården. Och Olle bor med sin lillasyster Kerstin, hunden Svip och föräldrar i Sörgården. I Bullerbyn finns även pigan Agda och drängen Oskar.

Skomakaren Snäll, som inte är så snäll passerar barnen på väg till skolan i Storbyn, för nu är det dags att börja där igen efter sommarlovet. Hösten är kommen och det innebär att det är dags att tröska, plöja, plocka bär och svamp, slakta och korvstoppning.

Tiden går fort och snart så står julen för dörren, med pyssel, bak och skinkkokning. Men trots det så regnar det bara hela tiden, ska det bli en jul utan snö? Det kan man ju bara inte ha tycker Lisa. Men snön kommer och det ordentligt - det blir faktiskt en riktig snöstorm. När bullerbybarnen får gå hem tidigare från skolan för att inte bli insnöade så söker de skydd hos skomakaren Snäll, som inte är så förstående inför en samling rödfrusna och rädda barn.

Till jul hugger man en gran till varje gård i Bullerbyn, samt en liten gran till farfar. Julkärven sätts också upp så att fåglarna får lite jul, pepparkakor bakas så att det står härliga till, barnen flätar hjärtan att hänga i granen och all julmat förbereds. Sen är det äntligen dags för stora julbadet i brygghuset på julaftonsmorgon - då är det jul. Sen är det bara att njuta av julen och vänta på julklapparna förstås. Lasse säger att väntan på julklappar, det är sånt som folk blir gråhåriga av, men Lisas hår förblir lika brunt trots all väntan. Barnen smyger runt i bullerbyn och delar ut sina klappar och sedan är det dags för gröt med mandel i, vem ska få den? Man rimmar till gröten, läser julevangeliet, sjunger psalmer och sedan är det äntligen dags att öppna julklapparna.

annandag jul blir det stort kalas hos moster Jenny, dit far de i släde. Lisa tycker att de vuxna bara äter och äter, till och med sillsallad, att de bara kan. Sen dansar man ringdans kring granen, stora som små. Dagen efter är barnen ute på isen och åker skridskor och Lasse skrämmer slag på de andra när han går genom isen.

Sedan blir det nyår, och därmed dags att nyårsvaka, flickorna har en vaka och då bestämmer sig pojkarna för att ha en med. Men pojkarna tycker att flickorna verkar ha det roligare på sin så de slår ihop sina vakor och så smälter de bly på spisen och stöper nyårskronor, för att spå vad som kommer hända följande år. Fast Bosse somnar på Lisas säng och missar när de andra barnen hurrar in det nya året, 1929.

Snart är det dags för skola igen och fröken delar ut karameller till alla barn eftersom det är första dagen efter lovet. Tiden går undan och våren anländer, isen och snön smälter undan och barnen kan leka med kulor och hopprep. Det är även dags för aprilskämt, fröken blir lurad ordentligt av alla barnen i skolan, men det är inte bara fröken som blir lurad, Olle åker också dit.

Så blir det påsk och barnen gör dymmelonsdagspass, färgar fjädrar, målar påskägg och allt annat som hör till. Och så får Lisa en egen lammunge, vars mamma inte har någon mat till den, så Lisa får istället mata den med nappflaska. Olle, han har en lös tand som han är rädd för att dra ut, men Lasse hjälper snällt till med det - när Olle sover.

pingstafton är alla vuxna bjudna på kalas, så Lisa och Anna får passa Kerstin, de ska ju ändå bli barnsköterskor när de blir stora, eller? Pontus som Lisas lammunge heter, får följa med Lisa till skolan en dag.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Som förlaga låg Astrid Lindgrens barnböcker Alla vi barn i Bullerbyn, Mera om oss barn i Bullerbyn och Bara roligt i Bullerbyn. Denna film var den sista långfilmen som Astrid Lindgren skrev manus till. Efter denna skrev hon ännu ett par kortfilmer.

1986 hade föregångaren Alla vi barn i Bullerbyn haft premiär och 1989 klipptes de bägge filmerna om till en TV-serie i sju avsnitt med några extrascener, där Mer om oss barn i Bullerbyn motsvarar andra halvan av fjärde och de tre sista avsnitten: ”När vi fångar kräftor då är det snart slut på sommarlovet”, ”Jul och Nyår... då har vi roligt”, ”Å, vad det är härligt om våren” och ”Anna och jag tänker bli barnsköterskor... kanske”.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]