Vi på Saltkråkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För företaget, se Astrid Lindgren AB.
Vi på Saltkråkan
GenreDrama, komedi
Skapad avOlle Hellbom
Astrid Lindgren
MedverkandeTorsten Lilliecrona
Louise Edlind
Maria Johansson
Stephen Lindholm
Kristina Jämtmark
Bengt Eklund
Eva Stiberg
Björn Söderbäck
Urban Strand
Lillemor Österlund
Bitte Ulvskog
Manne Grünberger
Siegfried Fischer
MusikUlf Björlin
Antal avsnitt13
Längd (per avsnitt)cirka 25 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagArtfilm
ProducentOlle Nordemar[1]
Sändning
OriginalkanalSveriges Radio
Originalvisning18 januari11 april 1964
BildformatVidfilm (1,66:1)
LjudformatOptisk mono
Externa länkar
IMDb SVT Play

Vi på Saltkråkan är en svensk dramakomediserie från 1964 i regi av Olle Hellbom, med manus av Astrid Lindgren. I huvudrollerna bland annat Torsten Lilliecrona, Louise Edlind, Maria Johansson och Stephen Lindholm.

Till skillnad från merparten av Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte Vi på Saltkråkan på en av hennes böcker. Vi på Saltkråkan är den enda av Astrid Lindgrens berättelser som skrevs direkt för TV.[2]

TV-serien fick ett stort genomslag på Sveriges enda kanal, och både Torsten Lilliecrona och Maria Johansson kom att uttrycka svårigheter att gå vidare med skådespelarkarriären efteråt.[3] I april 2021 utannonserade Sveriges Television en nyinspelning med handling utspelad under 2020-talet.[4]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tjorven bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med sin sankt bernhardshund Båtsman, sina föräldrar Nisse och Märta samt sina storasystrar Teddy och Freddy. På sommaren lämnar familjen Melkersson sitt boende i Äppelviken i Bromma och hyr fru Sjöbloms hus Snickargården på Saltkråkan. Tjorven (som egentligen heter Maria) och hennes familj får på så vis lära känna den jämnårige pojken Pelle, hans storebröder Niklas och Johan, deras pappa änklingen Melker samt hans dotter Malin, äldsta barnet i familjen och den som har axlat modersrollen.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Astrid Lindgren skrev serien efter 30 års erfarenhet av skärgårdsliv, alltsedan hennes svärföräldrar inköpt ett sommarhus i Furusund.[2]

Namnet Saltkråkan[redigera | redigera wikitext]

I Nämdöfjärden och Jungfrufjärden i Stockholms skärgård ligger kobbarna Stora Saltkråkan och Lilla Saltkråkan. Tidigaste omnämnandet av namnet i svensk dagspress sker som "skäret Saltkråkan" i Post- och Inrikes Tidningar 1867.[5]

Saltkråkan var namnet på Astrid Lindgrens och hennes mans segelbåt.[2] Saltkråkan är även namnet på segelbåten i Sigfrid Siwertz roman Saltsjöpirater.[6]

Inspelning[redigera | redigera wikitext]

Serien spelades in 1963, huvudsakligen på ön Norröra[2] och Söderöra[7] i Stockholms skärgård. En stor del av scenerna spelades också in i Käringsund i Eckerö på Åland, och bitvis i Öregrund.[källa behövs]

När serien spelades in fanns endast en TV-kanal i Sverige, som sände i svartvitt. Trots det spelades serien in i färg.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Andra media[redigera | redigera wikitext]

Biofilm[redigera | redigera wikitext]

TV-serien följdes av fyra biofilmer med den samlade titeln Så här går det till på Saltkråkan[8], där man i stort sett utelämnade de större barnen och istället kretsade mer kring den växande Skrållan:

De här filmerna delades 1977[9] upp på en TV-serie i 12 stycken 30-minuters avsnitt under titeln Så går det till på Saltkråkan.

Långfilm[redigera | redigera wikitext]

År 1968 fick långfilmsversionen av Vi på Saltkråkan premiär. Filmversionen består av hopklippta delar från avsnitt 1, 2, 5, 6, 8, 9, 12 och 13, presenterat på filmaffischen som "TV-seriens festligaste äventyr".[10]

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Serien kom ut i bokform efter att TV-serien visats. I boken stavas familjenamnet Melkerson (ett s istället för två).

 • Vi på Saltkråkan (1964)
 • Skrållan och sjörövarna (1967, bilderbok)

TV-teater[redigera | redigera wikitext]

En teaterversion av "Saltkråkan" spelades in för och visades på TV 1995. För regin stod Pernilla Skifs, och i rollerna kunde man se bland annat Fredrik Ohlsson, Mi Ridell, Ewa Roos och Rebecca Scheja.

Lista över avsnitt[redigera | redigera wikitext]

 • 1. En dag i juni
 • 2. Ro, ro till Fiskeskär
 • 3. Vilse i dimman (fortsättning på avsnitt 2)
 • 4. Midsommar på Saltkråkan
 • 5. Denna dagen - ett liv
 • 6. Sjörövarna
 • 7. Vad händer på Kattskär?
 • 8. Far ända in i baljan
 • 9. Ett litet djur åt Pelle
 • 10. Visst finns det tomtar
 • 11. Räven raskar över isen
 • 12. Snickargården i fara
 • 13. Melker får napp!

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Vi på Saltkråkan, eftertexter.[källa från Wikidata]
 2. ^ [a b c d] The Astrid Lindgren Company AB. ”Vi på Saltkråkan”. astridlindgren.com. Arkiverad från originalet den 23 januari 2021. https://web.archive.org/web/20210123015732/https://www.astridlindgren.com/sv/film/vi-pa-saltkrakan-tvserien. Läst 22 april 2021. 
 3. ^ Johannes Nylander (25 november 2016). ”Vi på saltkråkan då och nu”. blogg.svt.se/. Arkiverad från originalet den 3 december 2016. https://web.archive.org/web/20161203194850/https://blogg.svt.se/oppet-arkiv/vi-pa-saltkrakan-da-och-nu/. Läst 22 april 2021. ”– Runt 1970 var inspelningarna av Saltkråkan-serien över och Torsten skulle fortsätta sin gärning på Göteborg stadsteater. När han då kom ut på teaterscenen kunde personer i publiken ropa: ”Titta där är Farbror Melker”. Då var ju allting förstört. Han led något av det, precis som Allan Edwall och Sif Ruud gjorde efter Hemsöborna, där de spelare Karlsson och Madame Flod. Tv-serien blev så ofantligt populär, de var ju de rollerna med hela svenska folket. Maria Johansson, som spelade Tjorven, har också berättat att det var svårt att gå vidare med skådespelarkarriären efter Saltkråkan.” 
 4. ^ ”SVT: Sveriges minne – en storsatsning för alla generationer”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 22 april 2021. https://web.archive.org/web/20210422044553/https://omoss.svt.se/arkiv/nyhetsarkiv/2021-04-22-svt-sveriges-minne---en-storsatsning-for-alla-generationer.html. Läst 22 april 2021. ”Nya Vi på Saltkråkan ska vara troget de intentioner som Astrid Lindgren hade när hon skrev originalmanuset för SVT, men placera berättelsen i svenskt 2020-tal. Vi på Saltkråkan produceras i samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag som ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn.” 
 5. ^ ”Sökningar efter Saltkråkan i svenska dagstidningar via Kungliga Biblioteket”. https://tidningar.kb.se/?q=Saltkr%C3%A5kan&sort=asc. Läst 22 april 2021. 
 6. ^ Vägvisare till Stockholms skärgård: en kulturguide från Understen till Landsort, Ulf Sörenson s. 117
 7. ^ ”Saltkråkan”. Arkiverad från originalet den 23 juni 2015. https://web.archive.org/web/20150623003101/https://www.norrora.se/saltkrakan/. Läst 22 april 2021. 
 8. ^ Så här går det till på Saltkråkan (1964)Svensk Filmdatabas
 9. ^ ”Sökningar efter "Så går det till på Saltkråkan" i svenska dagstidningar via Kungliga Biblioteket”. Kungliga biblioteket. https://tidningar.kb.se/?q=%22S%C3%A5%20g%C3%A5r%20det%20till%20p%C3%A5%20Saltkr%C3%A5kan%22&sort=asc. Läst 22 april 2021. 
 10. ^ Vi på Saltkråkan (1968)Svensk Filmdatabas

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]