Vi på Saltkråkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vi på Saltkråkan
GenreDrama, komedi
Skapad avOlle Hellbom
Astrid Lindgren
MedverkandeTorsten Lilliecrona
Louise Edlind
Maria Johansson
Stephen Lindholm
Kristina Jämtmark
Bengt Eklund
Eva Stiberg
Björn Söderbäck
Urban Strand
Lillemor Österlund
Bitte Ulvskog
Manne Grünberger
Siegfried Fischer
MusikUlf Björlin
Antal avsnitt13
Längd (per avsnitt)cirka 25 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagArtfilm
ProducentOlle Nordemar[1]
Sändning
OriginalkanalSveriges Radio
Originalvisning18 januari11 april 1964
BildformatVidfilm (1,66:1)
LjudformatOptisk mono
Externa länkar
IMDb

Vi på Saltkråkan är en svensk dramakomediserie från 1964 i regi av Olle Hellbom, med manus av Astrid Lindgren. I huvudrollerna ses Torsten Lilliecrona, Louise Edlind, Maria Johansson, Stephen Lindholm med flera. Trots att det inte fanns färg-TV i Sverige när den spelades in, filmades den i färg. År 1968 klipptes delar av materialet ihop till en långfilm.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tjorven bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med sin hund Båtsman, sina föräldrar Nisse och Märta samt sina storasystrar Teddy och Freddy. När det blir sommar lämnar familjen Melkersson sitt boende i Äppelviken i Bromma och hyr fru Sjöbloms hus Snickargården på Saltkråkan. Tjorven (som egentligen heter Maria) och hennes familj får på så vis lära känna den jämnårige pojken Pelle, hans storebröder Niklas och Johan, deras pappa, änklingen Melker samt hans dotter Malin, äldsta barnet i familjen och den som har axlat modersrollen.

Sommaren bjuder på många spännande äventyr, med fisknättjuvar, skattjakter, sjönöd med mera. När det blir vinter och jul återvänder Pelle och hans familj, men när det återigen blir sommar verkar det som att familjen Melkersson kommer att bli av med huset. Pelle och Tjorven lyckas dock rädda den i sista stund.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Produktionsfakta och filmer[redigera | redigera wikitext]

Serien är inspelad 1963. Till skillnad från merparten av Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte Vi på Saltkråkan på en bok. Manuset skrevs direkt för TV-serien och kom ut i bokform efter att TV-serien visats. I boken stavas familjenamnet för övrigt med ett s – Melkerson.

År 1968 fick långfilmsversionen av Vi på Saltkråkan premiär. Filmversionen består av hopklippta delar från avsnitt 1, 2, 5, 6, 8, 9, 12 och 13, presenterat som "TV-seriens festligaste äventyr".[2]

TV-serien följdes av fyra biofilmer, där man i stort sett utelämnade de större barnen och istället kretsade mer kring den växande Skrållan. De här filmerna delades 1977 upp på en TV-serie i 12 stycken 30-minuters avsnitt under titeln Så går det till på Saltkråkan.[3] Titlarna på de fyra filmerna:

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Familjen Melkersson[redigera | redigera wikitext]

 • Melker är änkling och fyrbarnspappa. Han bestämmer sig för att hyra en sommarstuga ute i skärgården, det är Snickargården på Saltkråkan och dit åker han med sina fyra barn: Malin, Johan, Niklas och Pelle. Planen är att vistelsen bland annat skall ge mycket tid till Melkers författarskap, men så sker inte. Melker är välvillig och godhjärtad men klantig. Han lyckas spreja hela trädgården vit med en sprayburk, spika sig på fingrarna och trillar ofta i vattnet med kläderna på. Han älskar sina barn väldigt mycket. Då Melker äntligen någon gång till slut får tid att sätta sig ned och filosofera, citerar han ofta Thomas Thorild med orden "Denna dagen, ett liv".
 • Malin (senare Malin Malm) är en 19-årig tjej som är otroligt snäll och vacker. Hon sköter hushållet och sina syskon åt sin pappa Melker. Man kan säga att hon har fått ersätta sin bortgångna mamma. På sommaren följer hon med ut till Saltkråkan. Malin är glad, sprallig och älskar sina syskon. Killarna omkring henne kämpar om hennes gunst, men hon är mycket förståndig och gör inget förhastat.
 • Johan är en rolig och glad kille som umgås med sin jämnårige bror Niklas. De är jämt med varandra och lämnar aldrig varandras sida. Under sommarlovet blir han och Niklas väldigt nära vänner med systrarna Teddy och Freddy. Johan är äldst av de tre bröderna Melkersson.
 • Niklas är en glad kille som alltid vill hitta på någonting. Han är mycket tillsammans med sin bror Johan och tillsammans med systrarna Teddy och Freddy hittar de på mycket roliga saker på lovet. Niklas gillar inte att tvätta sig.
 • Pelle (Per) är en liten kille som är glad, lite egen och en djurälskare, han skulle aldrig göra en mygga förnär. Han blir kompis med Tjorven som bor på Saltkråkan året runt. Han tycker också mycket om sin pappa och Malin. Pelle älskar Saltkråkan, och när han i avsnitt 9 köper en kanin, kan han inte bärga sig till att åka ut och hälsa på den. Pelle tycker om att sitta och titta på getingboet utanför sitt fönster.

Familjen Grankvist[redigera | redigera wikitext]

 • Nisse är pappa i familjen Grankvist. Nisse driver öns livsmedelsbutik tillsammans med sin fru. Han har tre barn; Teddy och Freddy och Tjorven. Nisse jobbar ofta och han lämnar och hämtar varor på båten som kommer till bryggan. Han blir vän med sommargästen Melker.
 • Märta är mamma i familjen Grankvist. Hon jobbar i familjens butik och sköter telefonväxeln, posten, hushållet, hemma, kvinnoförbundet, osv. Hon är väldigt rar och snäll och bryr sig mycket om inte bara Tjorven, Teddy och Freddy utan hon älskar och tar delvis hand om alla på Saltkråkan.
 • Teddy (egentligen Teodora) är en aktiv och rolig tjej som är syster till Freddy. De är alltid tillsammans och gör allt möjligt tillsammans. På sommaren är hon med Freddy, Niklas och Johan och tillsammans åker de ut och fiskar, campar och umgås.
 • Freddy (egentligen Fredrika) är en glad, rolig och busig tjej som jämt är med sin syster Teddy, och tillsammans hittar de på mycket. När familjen Melkersson flyttar till Saltkråkan blir hon också bra kompis med bröderna Niklas och Johan, och de gör många utflykter tillsammans.
 • Tjorven (egentligen Karin Maria Eleonora Josefina) är en kavat liten pratglad tjej som bor på Saltkråkan med sin mamma, pappa och sina systrar Teddy och Freddy. Tjorvens bästa vän heter Båtsman och är en Sankt Bernhardshund som trofast följer Tjorven överallt. Tjorven älskar att leka med dockor. Hon är vän med en annan liten flicka på ön, Stina, även om de två bråkar ganska ofta.

Övriga rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Björn Sjöblom är Teddys och Freddys magister som blir förtjust i Malin, även om det verkar som om de är mer vänner än ett par. (Björn förekommer i avsnitten 2-4, 7-13.)
 • Söderman är en gammal fiskargubbe som bor på Saltkråkan. Han är morfar till Stina som bor hos honom på somrarna och ibland på vintern. Han har en tam korp som heter Hoppiland-Kalle. Han blir vän med Melker, fast han tycker att Melker är lite "tossig". (Söderman förekommer i avsnitten 1, 2, 4, 6-10 och 13.)
 • Stina är en liten tjej som är något yngre än Pelle och Tjorven. Hon bor egentligen med sin mamma, som är kallskänka i Stockholm, men tillbringar somrarna hos sin morfar på Saltkråkan. Hon och Tjorven tävlar om Pelles gunst, men leker också tillsammans. Stina berättar alltid sagor för alla, gärna farbror Melker, även om de andra inte alltid vill höra på. (Stina förekommer i avsnitten 1, 2, 7-9 och 13.)
 • Krister är en kille som blir förtjust i Malin till Pelles stora förtret. Han har dock ingen större tur med sitt svärmeri. (Krister förekommer i avsnitten 1, 4-5.)

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

1. En dag i juni[redigera | redigera wikitext]

Familjen Melkersson anländer till Saltkråkan och Snickargården, men finner den i ett något annat skick än de blivit lovade. Dessutom regnar det in...

2. Ro, ro till Fiskeskär...[redigera | redigera wikitext]

Det är en vacker, solig morgon och alla vaknar på gott humör, utom Tjorven som är arg. Johan, Niklas, Teddy och Freddy ror i väg för att fiska tillsammans med Båtsman. Pelle blir kompis med getingarna som byggt bo på Snickargården och farbror Melker målar trädgårdsmöblerna och lite till...

3. Vilse i dimman[redigera | redigera wikitext]

Johan, Niklas, Teddy och Freddy har fastnat i dimman ute på sjön. Båtsman har de med sig till Tjorvens stora förtret. Farbror Melker håller sig allt annat än lugn, men Pelle har hittat en önskesten – kan den hjälpa? Avsnittet är en fortsättning på föregående avsnitt.

4. Midsommar på Saltkråkan[redigera | redigera wikitext]

Saltkråkan är lövad och alla är finklädda, så länge det nu varar i Tjorvens fall…

Massor av sommargäster anländer också till ön, däribland Krister som gör sitt bästa för att uppvakta Malin som inte är så lättflirtad. Krister får dessutom konkurrens av Björn, så Malins bröder får fullt upp med att beskydda henne från svärmande killar.

5. Denna dagen - ett liv[redigera | redigera wikitext]

Krister bjuder ut Malin med båten men får med en liten bonus som han inte hade räknat med. Farbror Melker tar hjälp av Tjorven när han försöker bygga en vattenledning in till köket för att underlätta diskningen för Malin. Sedan ger han sig på att fiska med Johan och Niklas, efter det blir det istället matlagningen som blir lidande – då han saltar den efter behag. Han avslutar sedan dagen med ett av sina klassiska dopp – med kläderna på.

6. Sjörövarna[redigera | redigera wikitext]

Johan, Niklas, Teddy och Freddy ska till Kattskär, men de har helt glömt bort att de då missar en stor dag – Pelles namnsdag, med tårta och allt. Tjorven och Båtsman leker kurragömma – men Båtsman är alltför bra på den leken tycker Tjorven. Så hon och Pelle försöker istället leka med farbror Melker, som hellre ligger i hängmattan – än låtsas vara sjörövare.

7. Vad händer på Kattskär?[redigera | redigera wikitext]

Det är Pelles namnsdag och han blir uppvaktad på sängen med sång och paket, sedan blir det tårtkalas. Samtidigt upptäcker Johan, Niklas, Teddy och Freddy de två männen Berra och Elis, som den senaste tiden stulit fisknät från fiskare i skärgården, på Kattskär och de försöker att ta fast dessa två. Avsnittet är en fortsättning på föregående avsnitt.

8. Far ända in i baljan[redigera | redigera wikitext]

Tjorven och Stina tävlar om Pelles uppmärksamhet vilket gör den fredliga Pelle nästan tokig. Johan, Niklas, Teddy och Freddy utforskar ett gammalt vrak. Farbror Melker, Malin, Pelle, Tjorven och Båtsman åker och plockar svamp på Lillön. De går lite vilse i skogen, framförallt Malin som istället för svamp hittar Björn, som bor på ön. Stina försöker lära sin korp svenska uttryck.[4]

9. Ett litet djur åt Pelle[redigera | redigera wikitext]

Pelle tycker att det är orättvist att han inte får ha något djur, Tjorven har ju Båtsman. Han och Tjorven får syn på en kanin – en sån vill Pelle ha! Farbror Melker försöker arbeta på sin bok, men han blir hela tiden avbruten. Pelle och Tjorven hamnar i sjönöd, men Båtsman räddar dem ur knipan.

10. Visst finns det tomtar[redigera | redigera wikitext]

Det har blivit vinter och snart är det också jul, familjen Melkersson kommer till Saltkråkan för att fira den i Snickargården – gissa om Tjorven är glad för att Pelle kommer. Även Björn är glad, för att Malin kommer. Pelle säger att det inte finns någon tomte, men det gör det visst säger Tjorven – för det har hennes pappa sagt! Men hur tomten kan tycka om gröt, det förstår hon inte.

11. Räven raskar över isen[redigera | redigera wikitext]

En av Janssons hönor har blivit tagen av räven och Pelle ber Björn skjuta den. Tjorven gör sig illa och blir omhändertagen av Malin. Jullovet är slut, snart är det vår igen och när sommaren kommer så gör Pelle det med – det längtar Tjorven efter.

12. Snickargården i fara[redigera | redigera wikitext]

Sommaren är äntligen här och så också Melkerssons. De är glada att vara tillbaka på Saltkråkan. Men hur är det egentligen med Snickargården? Kommer Melkerssons kunna fortsätta att bo där?

13. Melker får napp![redigera | redigera wikitext]

Familjen Melkersson håller på att förlora Snickargården. Men i elfte timmen får de en överraskning som kanske kan rädda dem. Pelle kommer dessutom på en klurig idé. Hemma på Saltkråkan går de andra och väntar spänt på hur det ska gå..

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Vi på Saltkråkan, eftertexter, (Källa från Wikidata)
 2. ^ "Vi på Saltkråkan (1968)". Svensk Filmdatabas. Läst 8 september 2014.
 3. ^ " Så här går det till på Saltkråkan (1964)". Svensk Filmdatabas. Läst 8 september 2014.
 4. ^ ”Vi på Saltkråkan - Avsnitt 8 av 13: Far ända in i baljan”. https://www.oppetarkiv.se/video/3196550/vi-pa-saltkrakan-avsnitt-8-av-13. Läst 4 juni 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]