Rasmus på luffen (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rasmus på luffen
Genre Barnfilm, drama
Regissör Olle Hellbom
Producent Olle Hellbom
Manus Astrid Lindgren
Skådespelare Allan Edwall
Erik Lindgren
Jarl Kulle
Håkan Serner
Originalmusik Gösta Linderholm
Björn Isfält
Premiär
Speltid 105 minuter
Land Sverige
Språk svenska
IMDb SFDb

Rasmus på luffen är en svensk film från 1981 i regi av Olle Hellbom. Filmen är en nyinspelning av Luffaren och Rasmus från 1955 med manus av Astrid Lindgren, vilket publicerades som bok med titeln Rasmus på luffen 1956. I huvudrollerna ses Erik Lindgren som Rasmus och Allan Edwall som luffaren Paradis-Oskar. Filmen hade biopremiär i Sverige den 12 december 1981.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig under sommaren 1910. Rasmus är en föräldralös pojke som bor på barnhemmet Västerhaga vars föreståndarinna fröken Hök är mycket sträng. Han väntar på ett barnlöst herrskap som då och då kommer till Västerhaga för att välja ett barn att ta som sitt men de väljer för det mesta bara flickor med lockigt hår. Till slut får Rasmus nog och bestämmer sig för att rymma från Västerhaga, medan hans bäste vän Gunnar blir ensam kvar.

Under natten rymmer Rasmus till en lada, där luffaren Paradis-Oskar redan tagit skydd mot regnet och ligger och sover. På morgonen när Rasmus vaknar och ser Oskar, berättar han att han letar efter en far och mor, och ber att få slå följe med honom. Först är Oskar väldigt tveksam men efter att ha lärt känna varandra ändrar han sig. Oskar och Rasmus startar sin vandring; medan de går hittar de också på en egen visa, Kattvisan. För att försörja sig spelar Oskar dragspel och sjunger visor medan Rasmus samlar in mynt i Oskars hatt.

När de besöker orten Sandö, sker där ett bankrån som Oskar först blir misstänkt för. När konung Gustaf V kommer till stan för att inviga järnvägen, sker ett till rån där hos fru Hedberg som förlorar sitt halsband och enligt hennes piga var Oskar och Rasmus där, men de var bara där för att spela för fru Hedberg. Då blir de tvungna att fly från länsman, och gömmer sig i ett övergivet hus i skogen vilket dock visar sig vara de riktiga rånarnas gömställe, Hilding Lif och hans kumpan Liander. När Lif och Liander har gått, hittar Oskar och Rasmus deras skrin med de stulna pengarna och fru Hedbergs halsband. Lif och Liander kommer tillbaka till huset efter att de kom på att de såg saker som de inte har placerat där, till exempel nyplockade blommor i en flaska och sockerlådor. Rasmus lockar Liander efter sig och låser in honom i potatiskällaren medan Oskar slåss mot Lif.

Efter detta drama flyr Oskar och Rasmus vidare, men polisen hittar dem och Oskar blir arresterad. Rasmus flyr från polisen, men Lif och Liander ser honom och fångar in honom. Oskar har gömt de stulna pengarna och är den ende som vet var de är, och då erbjuder sig Lif och Liander att släppa ut Oskar ur fängelset om han berättar var de är. Oskar väljer att berätta var de är men just då kommer polisen. De blir övertygade om att Oskar är oskyldig så de släpper honom och Rasmus, och arresterar Lif och Liander.

Oskar och Rasmus möter kort därefter den rike bonden Nilsson, och bjuds med till hans gård i Stensätra för att få mat. Paret Nilsson har länge velat adoptera en pojke så Rasmus har nu chansen att bli adopterad, precis som han ville. Avtalet var ju att Rasmus skulle få vara med Oskar tills han hittat en familj, men redan nästa morgon känner Rasmus att han hellre vill vara med Oskar (som nu vandrat iväg på egen hand) vilket paret Nilsson accepterar. De bestämmer sig istället för att åka till Västerhaga för att välja en annan pojke och Rasmus ber då dem att välja Gunnar.

Efter att Rasmus återfunnit Oskar för att bli hans pojke går de till ett torp i närheten, som faktiskt är Oskars hem. När de ser Oskars fru Martina ute, är hon först lite arg men sen blir hon glad över att se sin man igen och att hon nu har fått ett barn. Slutligen vandrar Oskar och Rasmus tillsammans i ett sommarlandskap sjungande Luffarvisan.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Produktion och distribution[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en nyinspelning av Luffaren och Rasmus från 1955, baserad på manus av Astrid Lindgren; boken om Rasmus på luffen kom först 1956. När filmen skulle spelas in var det över 700 pojkar som sökte rollen som Rasmus.

I filmen från 1955 spelade Lena Nyman en guldlockig barnhemsflicka som i filmens början blir utvald av en fin dam som kommer till barnhemmet för att välja ut ett fosterbarn. Scenen finns med även i nyinspelningen – där spelar Lena Nyman den fina damen och Victoria Törnqvist den guldlockiga flickan.

Filmen var Olle Hellboms sista som regissör. Stadsmiljöerna filmades i Gamla Linköping (Östergötland), och de flesta landsbygdsmiljöerna i Dunkers socken (Södermanland).

Filmen har även visats som TV-serie.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Rasmus på luffen”. Svensk filmdatabas. 12 december 1981. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=5589&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 24 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Rasmus på luffenSvensk Filmdatabas