Rasmus på luffen (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rasmus på luffen
GenreBarnfilm, drama
RegissörOlle Hellbom
ProducentOlle Hellbom
ManusAstrid Lindgren
SkådespelareAllan Edwall
Erik Lindgren
Jarl Kulle
Håkan Serner
OriginalmusikGösta Linderholm
Björn Isfält
Premiär
Speltid105 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Rasmus på luffen är en svensk dramafilm från 1981 i regi av Olle Hellbom. Filmen är en nyinspelning av Luffaren och Rasmus från 1955 med manus av Astrid Lindgren, vilket publicerades som bok med titeln Rasmus på luffen 1956. I huvudrollerna ses Erik Lindgren som Rasmus och Allan Edwall som luffaren Paradis-Oskar. Filmen hade biopremiär i Sverige den 12 december 1981.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig sommaren 1910. Rasmus är en föräldralös pojke som bor på barnhemmet Västerhaga som förestås av den stränga fröken Hök. De barnlösa par som ibland kommer för att adoptera ett barn väljer ofta flickor med lockigt hår. Till slut får Rasmus nog och bestämmer sig för att rymma från Västerhaga, hans bästa vän Gunnar väljer dock att stanna kvar.

Rasmus söker sig till en lada där luffaren Paradis-Oskar har tagit skydd mot regnet och ligger och sover i höet. På morgonen när Rasmus vaknar och ser Oskar berättar han att han letar efter en far och mor, och ber att få slå följe med honom. Oskar är minst sagt tveksam, men veknar vartefter. Medan de vandrar hittar de på en egen visa, "Kattvisan". Oskar berättar för Rasmus hur luffare lever, bland annat visar han hur luffartecken fungerar. För att försörja sig spelar Oskar dragspel och sjunger visor medan Rasmus samlar in pengar i Oskars hatt.

När de når fram till orten Sandö inträffar det ett bankrån. Misstankarna landar snart på den kringstrykande Oskar. När konung Gustaf V inviger järnvägen på orten, sker ytterligare ett rån. Oskar och Rasmus flyr undan länsman och gömmer sig i ett övergivet hus i skogen, vilket visar sig vara de verkliga rånarnas gömställe, Hilding Lif och hans kumpan Liander. När rånarna har lämnat huset finner Oskar och Rasmus deras skrin med stöldgodset. Rättskaffens som de båda luffarna är vill de återställa allt rånarna orsakat och rentvå Oskar, så de kan fortsätta sin vandring i det fria.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Produktion och distribution[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en nyinspelning av Luffaren och Rasmus från 1955, baserad på manus av Astrid Lindgren; boken om Rasmus på luffen kom först 1956. När filmen skulle spelas in var det över 700 pojkar som sökte rollen som Rasmus.

I filmen från 1955 spelade Lena Nyman en guldlockig barnhemsflicka som i filmens början blir utvald av en fin dam som kommer till barnhemmet för att välja ut ett fosterbarn. Scenen finns med även i nyinspelningen – där spelar Lena Nyman den fina damen och Victoria Törnqvist den guldlockiga flickan.

Filmen var Olle Hellboms sista som regissör. Stadsmiljöerna filmades i Gamla Linköping (Östergötland), och de flesta landsbygdsmiljöerna i Dunkers socken (Södermanland).

Filmen har även visats som TV-serie.

Musik i filmen i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Rasmus på luffen”. Svensk filmdatabas. 12 december 1981. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=5589&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 24 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]