Vendetta (film, 1995)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vendetta
Genreaction, drama
RegissörMikael Håfström
ProducentHans Lönnerheden
Ingemar Leijonborg
ManusThomas Borgström
Lars Bill Lundholm
Baserad påVendetta av
Jan Guillou
SkådespelareStefan Sauk
Ennio Fantastichini
Erland Josephson
OriginalmusikFrancis Richard Shaw
ProduktionsbolagMoviola Film & Television AB
TV4 AB
SF
med flera
Premiär
Speltid135 minuter
LandSverige, Tyskland, Italien
Språksvenska
FöregångareDen demokratiske terroristen (1992)
UppföljareTribunal (1995)
IMDb SFDb

Vendetta är en svensk film som hade biopremiär i Sverige den 10 februari 1995[1] regisserad av Mikael Håfström med Stefan Sauk i huvudrollen. Filmen är baserad på Jan Guillous roman med samma namn från 1991.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det svenska företaget Swedish Armaments håller på att planera en vapenaffär med den italienska staten, som rör bestyckning av tre fregatter i den italienska flottan. Men när två utsända direktörer från Armaments kidnappas av en maffiafamilj från Sicilien, så tar allt en vändning som bara Coq Rouge kan klara av. Carl Hamilton får i uppdrag att tillsammans med kapten Joar Lundwall åka ner till Sicilien för att förhandla med Don Tommaso, familjens överhuvud, men de har fått order om att vara obeväpnade för att visa förtroende. Efter en misslyckad förhandling som kulminerar i att de avväpnar tre av Don Tommasos män, och med nöd och näppe kommer undan så blir allting mer personligt. Medan de avnjuter sin frukost, fortfarande obeväpnade, på ett kafé i Palermo dyker två av Don Tommasos hejdukar upp på motorcykel. I en gest menad att håna Hamilton skjuter de ihjäl Joar men lämnar Carl oskadd. Efter begravningen i Sverige beslutar sig Hamilton, tillsammans med kollegan Åke Stålhandske att åka tillbaka till Sicilien för att hämnas Joar Lundwalls död.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på Jan Guillous roman Vendetta från 1991 om agenten Carl Hamilton. Det gjordes även en längre TV-version i sex delar som sändes i TV4 1996.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vendetta”. Svensk filmdatabas. 10 februari 1995. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=20042. Läst 10 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]