En medborgare höjd över varje misstanke

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En medborgare höjd över varje misstanke
FörfattareJan Guillou
LandSverige Sverige
GenreSpionroman
FörlagNorstedts Förlag
Utgivningsår1995
HuvudpersonerCarl Hamilton
Del i serie
Ingår i serieCoq Rouge
Del10
Föregås avI hennes majestäts tjänst
Efterföljs avHamlon

En medborgare höjd över varje misstanke är den tionde romanen av Jan Guillou om den svenske underrättelseofficeren Carl Hamilton, utgiven 1995.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Carl Hamiltons tillvaro är slagen i spillror efter att hela hans familj mördats av den sicilianska maffian som hämnd för händelserna på Sicilien några år tidigare. När han så från den nytillträdda socialdemokratiska regeringen får en förfrågan om han vill bli generaldirektör för Säpo i Sverige så tackar han, trots sin svåra privata situation, ja till jobbet. I samband med detta befordras han också i sin militära grad, till viceamiral.

Efter att ha tillträtt sin nya tjänst påbörjar Hamilton ett omfattande arbete som går ut på att försöka förändra och förnya Säpo, bl.a. gör han en rad offentliga framträdanden i svenska universitetsstäder där han håller föredrag och med studenterna diskuterar och debatterar kring det "nya" Säpo.

I samma veva sker en serie brutala mord på invandrare i samma universitetsstäder. Förövarens rörelsemönster sammanfaller således på ett kusligt sätt med Hamiltons eget...