Fiendens fiende

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fiendens fiende
FörfattareJan Guillou
LandSverige Sverige
GenreSpionroman
FörlagNorstedts Förlag
Utgivningsår1989
HuvudpersonerCarl Hamilton
Del i serie
Ingår i serieCoq Rouge
Del4
Föregås avI nationens intresse
Efterföljs avDen hedervärde mördaren

Fiendens fiende är den fjärde romanen av Jan Guillou om den svenska underrättelseofficeren Carl Hamilton, utgiven 1989.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Vad en avhoppad sovjetisk agent berättar i London och vad en svensk BPA-delegat får se i Moskva, är vitt skilda ting som synbarligen inte har med varandra att göra. Men båda händelserna kommer att påverka framtiden för Carl Gustaf Gilbert Hamilton, alias Coq Rouge.

Om boken[redigera | redigera wikitext]

I romanen Fiendens fiende får Carl Hamilton av sina uppdragsgivare uppgiften att bege sig till Moskva och mörda spionen Stig Bergling (som i boken heter Stig Sandström) som rymt från sin permission, mördat sin fru och åkt till Moskva för att arbeta åt ryssarna. I verkligheten tog Bergling inte livet av sin fru, och blev ej heller mördad, utan återvände senare till Sverige för att sitta av sitt återstående straff för spioneri. I 2006 års utgåva av Fiendens fiende skriver Guillou: "En morgon ringde han (Bergling) från Hall-fängelset och väckte mig. Han ansåg att han hade rätt till ett dedicerat exemplar av boken. Jag kunde bara instämma och skrev sanningsenligt att detta är den mest märkliga dedikation jag någonsin har skrivit. Man får nog säga att jag därmed kom rätt billigt undan".[1]

TV-serie[redigera | redigera wikitext]

Romanen gjordes till TV-serien Fiendens fiende (1990) med Peter Haber i huvudrollen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Guillou, Jan (2006) [1989]. Fiendens fiende. Berättelsen om Carl Hamilton ([Ny utg.]). Stockholm: Piratförlaget. Libris 10187569. ISBN 91-642-0145-7 (korr.)