Hamilton – I nationens intresse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hamilton –
I nationens intresse
GenreAction, thriller
RegissörKathrine Windfeld
ProducentJan Marnell
ManusHans Gunnarsson
Stefan Jaworski
Stefan Thunberg
Baserad påJan Guillous böcker
om Carl Hamilton
SkådespelareMikael Persbrandt
Pernilla August
Jason Flemyng
David Dencik
OriginalmusikPhilippe Boix-Vives
Jon Ekstrand
FotografJonas Alarik
KlippningSofia Lindgren
ProduktionsbolagPampas Produktion
DistributionBuena Vista International (Sweden)
Premiär2011
Speltid109 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
FöregångareHamilton
UppföljareMen inte om det gäller din dotter
IMDb SFDb Elonet

Hamilton – I nationens intresse är en svensk action- och thrillerfilm i regisserad av Kathrine Windfeld om den svenska fiktive underrättelseofficeraren Carl Hamilton. Filmen spelades in under hösten 2011, och hade biopremiär 13 januari 2012, under 2012 hade filmen över en halv miljon besökare och blev därmed den mest sedda svenska filmen 2012[1]. Trots att titeln i stort sett är samma, bygger filmen inte på Jan Guillous roman I nationens intresse, utan är en helt ny historia som inte finns i romanserien om Hamilton. Det är bara vissa detaljer som påminner om romanen, t.ex. att Hamilton av misstag dödar en kvinna som han har en relation med, men att brottet aldrig utreds. Detta för att Hamilton "i nationens intresse" behövs för viktiga uppdrag.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den svenske underrättelseofficeraren Carl Hamilton har träffat en kvinna som han vill starta ett vanligt liv med. Men hans jobb kommer emellan då han utan förklaring försvinner under fyra månader för att infiltrera en internationell liga som har stulit avancerade GPS-styrda artillerigranater exporterade av den svenska försvarskoncernen Nordfors. Då Hamiltons täckmantel håller på att avslöjas i gränsområdet mellan Uzbekistan och Afghanistan attackeras ligan plötsligt av en grupp maskerade legosoldater med okänd uppdragsgivare. Hamilton lyckas komma undan den dödliga attacken men granaterna han försökte spåra är försvunna. Inom kort används granaterna i ett attentat mot en somalisk fredspolitiker.

Samtidigt blir en svensk vapentekniker kidnappad och hamnar i somaliskt fängelse. Statsministern går med på att anlita det amerikanska privata säkerhetsbolaget Sectragon för att kunna genomföra en fritagning, på villkoret att en svensk observatör får följa med, nämligen Carl Hamilton. Mot DG:s vilja tar Hamilton dock omvägen om Beirut för att ta hjälp sin gamla vän Mouna i PLO och använda sig av dennas resurser ifall något oväntat skulle hända i Somalia.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

I nationens intresse var inte Mikael Persbrandts första framträdande i en Hamilton-film. I Fiendens fiende från 1990 har han en minimal roll i det sista avsnittet där han kör en transportbil och stoppas av Hamilton, då gestaltad av Peter Haber.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ www.Sfi.se Arkiverad 16 augusti 2013 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]