Wikipedia:Veckans tävling/Riostafetten VI – Bortre Indien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tävla om de olympiska medaljrosetterna!

Priser
 • Förstapris: Article Olympics Gold2.svg
 • Andrapris: Article Olympics Silver2.svg
 • Tredjepris: Article Olympics Bronze2.svg
 • Övriga tävlande med minst 100 poäng: Article purple.svg
 • Alla deltagare: En sevärdhet från Bortre Indien

Fotothek df roe-neg 0006711 006 Ein Mann spielt ein Sousaphon auf der Leipziger Herbstmesse 1954.jpg Tävlingen har börjat!
Tävlingslogg

Nu är tävlingen igång. Vilket ska bli det första bidraget?

Phosop är en thailändsk risgudinna med gamla anor.
 • Måndag: Tävlingsdag ett började lugnt. När dagen var över hade dock sammanlagt fem deltagare både anmält sig och fått fart under hjulen – varmt välkomna, allihopa!
Med tre drottningar och en risgudinna tog Aciram en tidig ledning. På andra plats hittade vi Nordelch, som varit ute i skogen och både hittat klättrande och flygande lokalinvånare. Tooobe hade rest till Vietnam och skaffade där tidiga poäng med hjälp av en pålitlig målskytt, medan Matanb började veckan med en rejäl måltid. Annapannar ägnade sig åt tyngre varor av geometriskt slag.
Trevlig och omväxlande start på veckan, med bidrag från nästan hela halvön. Vad väntar härnäst?
I Kambodja äts det fisk med curry.
Vid midnatt hade Boelnorra putsat lite på en kung med svenska kopplingar, och från säker källa har jag fått reda på att putsningen fortsätter. Ulkl inledde å sin sida veckan i bergen i södra Vietnam, medan Matanb forsatte de kulinariska upptäckterna i ett grannland. Nordelch skakade under dagen tass med avlägsen släkting, vilket med god marginal räckte till för att försvara andraplatsen. Samtidigt utökade Aciram sin ledning med hjälp av diverse audienser hos regionens kvinnliga potentater.
Bortre Indien innehåller mycket att skriva om, och jag har nu lagt in några illustrerade förslag här intill. Kanske kan det inspirera någon… SMirC-smile.svg
Chulalongkorn är inte namnet på ett sädesslag.
 • Onsdag: Onsdagen bjöd på en ny deltagare – Thoasp. Varmt välkommen! Totalt fick vi under dagen bidrag från sex olika tävlande.
När nattmörkret lägrade sig över Siambukten hade Boelnorra tagit oss än längre in i Sverigevännen Chulalongkorns levnadsbeskrivning och sig själv upp till sjätte plats. Han var dock förbikörd av nykomlingen Thoasp, som skaffat bränsle hos olika burmesiska notabiliteter. Ulkl hade samtidigt avancerat till fjärde plats, efter utflykter i olika ändar av Vietnam.
Kampen om andra plats stod knivskarp. Annapannar (som reste omkring i Burma) och Nordelch (som tittade närmare regionens fyrfotadjur) avslutade dagen på samma poängsumma – 100! Det innebär en rosett till var och en! Ledande Aciram (som för dagen rest till medeltiden) får nog snart börja titta i backspegeln…
Bagan, Burmas tidigare huvudstad.
 • Torsdag: Under torsdagen var drygt halva startfältet på träningsläger. Det förbättrade inte positionerna i fältet, men kanske åtekommer de med nya krafter.
De som syntes där ute i tävlingsdammet gjorde dock bra ifrån sig. Boelnorra fortsatte sin blåblodiga exposé under mottot "Kungen och jag" och avancerade två placeringar på kuppen; även tredjeplacerade Nordelch får snart se upp. Medan Aciram tillbringade dagen med en khmerdrottning, passerade Annapannar förbi och upp i topp. Poängen samlades in i östra och centrala Burma, där vi numera vet mer om landets medeltida historia.
Nu är det tre dagar kvar. Få vi fler deltagare? Kommer folket tillbaka från sitt träningsläger? Och kan Annapannar behålla sin knappa ledning? Den som lever får se.
Rävkaketrädets frukter är inget för fruktskålen därhemma.
 • Fredag: Under fredagen hände det saker i den bortreindiska djungeln. Fem tävlande var i farten, det skedde omkörningar, och vi fick en ny tävlande. Välkommen, Averater!
Sent startande Averater passerade under dagen två fordon, hjälpt av fynd i urskogen. Kampen stod samtidigt hård om femteplatsen… Där befann sig Ulkl i Kambodja, och trots inköp av flygplan blev h*n distanserad av Thoasp (som hittat en genväg via en flod, tack vare tips från en journalist).
Boelnorra lyckades själv hålla undan på sin fjärdeplats, genom fortsatta studier av en asiatisk kung på Ångermanälven. Det räckte så när till en tredjeplats. I täten fick vi dock en ny ledare, efter en mycket produktiv dag från Aciram (13 artiklar!) som innehöll vietnamesiska gudinnor, burmesiska och vietnamesiska regenter, en flygevakuering och flera lokala religioner.
Nu är det helg, och vi närmar oss upploppet. Var kommer medaljrosetterna att hamna? Här hinner fortfarande hända mycket.
Besök på Phnom Penhs internationella flygplats kan leda till att man flyger fram (till tredje plats).
 • Lördag: Sex av våra tävlande var igång under lördagen. Och som jag misstänkte hade vissa skaffat helt nya krafter under de senaste dagarnas träningsläger. Bland annat fick jag lov att dela ut tre stycken rosetter.
Under fredagen avancerade Boelnorra till 1 poäng från den lila rosetten – och en hägrande bronsplats. Nu spräcktes den magiska gränsen med marginal, genom en kompletterande beskrivning av Hans Majestät Rama V. Detta räckte dock inte för att försvara fjärdeplatsen, trots att 100-poängaren Nordelch passerades.
Bakifrån kom nämligen två figurer som lagt in racerväxeln. Thoasp tog sig upp till femte plats efter möten med politiker och konstnärer samt en resa med "Ulkls" flygbolag. Därefter följde ett kort sjukhusbesök (Kraschade flygplanet?), varefter Thoasp istället valde att hålla sig nere på den trygga asfalten. På tal om Ulkl tog sig denne under dagen hela vägen från sjätte till tredje plats, via diverse kambodjanska strandhugg och ett fortsatt nyttjande av landets bevingade resurser. Det räckte nästan ända fram till Annapannar, som under tiden tog sig framåt med fart på Burmas vattenvägar. I täten hade vi fortfarande Aciram, som senast sågs med Vietnams första dam (när det begav sig).
Inför slutspurten är det hård kamp om silverrosetten. Men ingen kan känna sig säker, nu när vi vet hur fort det kan gå på motorvägen och i luften. Kämpa på!
Prince Bira var namnet till trots racerförare.
 • Söndag och slutrapport: Nu är tävlingsveckan över – tack för alla bidragen! Under avslutningsdagen fick vi en ny tävlande, som på en dag lyckades fixa en egen rosett. Snyggt jobbat, Skivsamlare!
Sju deltagare var ute i djungeln och samlade poäng under söndagen. Något sent startande Skivsamlare trummade först ihop en egen thailändsk filmfestival. Därefter fick h*n extra bränsle från en prins i racerbranschen, vilket räckte till en slutlig sjundeplats. Nordelch lyckades tack vare ett välplanerat kaninhopp hålla undan på platsen framför, ett par Rama-skrin efter Boelnorra.
Thoasp, som gjorde ett tappert försök att avancera, var ute och flög tillsammans med diverse författare och dignitärer. Ulkl kontrade dock med åtta raska strandhugg i vietnamesiska orter från norr till söder. Bronsrosetten var därmed i hamn.
Kampen om de ädlaste rosetterna gick dock vidare mellan Annapannar och Aciram. Där drog den förstnämnda det kortaste strået, trots flodfärder i sju olika vatten på en och samma dag. Därmed slutade tävlingen med Aciram i topp, ett antal audienser hos drottningar, drottningmödrar och kambodjanska pionjärer samt en statskupp senare.
Nästa gång tar vi oss till Malajiska arkipelagen. I tävlingen ingår för enkelhets skull allt som ryms inom länderna Indonesien, Filippinerna, Malaysia, Singapore, Brunei och Östtimor. Det blir många malajer det…
Förutom olympiska och lila rosetter har det delats ut deltagarpriser, och alla har nu fått varsin bortreindisk sevärdhet att skylta med. Våra tävlande har på sju dagar jobbat i cirka 86 artiklar (oräknat tävlingsledarens putsande av deltagarpriserna). Så nu har vi snyggat till ytterligare en liten bit av det här klotet, till glädje för Wikipedias läsare.
Nästa månad åker vi ut i arkipelagen och tävlar. Välkommen åter! SMirC-smile.svg
Athletics tracks finish line.jpg De tävlande har gått i mål!

Bortre Indien …[redigera | redigera wikitext]

I den här tävlingen skriver vi om Bortre Indien. Det är långt mer än Bangkok… I den här tävlingen skriver vi om Bortre Indien. Det är långt mer än Bangkok…
I den här tävlingen skriver vi om Bortre Indien. Det är långt mer än Bangkok

… är temat denna vecka, så du får poäng för allt du skriver om något/någon från länderna i Bortre Indien. Det här är den stora halvön mellan Bengaliska viken och Sydkinesiska havet. Här finns Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam. Dessutom inkluderar det hela Malackahalvön, så du kan också skriva om den del av Malaysia som ligger på Malackahalvön (= Västmalaysia).

I Bortre Indien finns det floder, helgedomar, stora städer, höglandsplatåer, apor, drottningar, röda prinsar och märkliga idrotter. Du kan gräva ner dig i grottor, klättra i höga berg, sola dig på vita stränder eller träna på uråldriga språk. Jag tror att veckan kommer att bjuda på många upptäckter.

Hela stafetten

Den här veckans tävling är sjätte etappen i en tio månader lång odyssé. Den kommer att ta oss från olympiska spelens vagga ända till arrangörsstaden av 2016 års olympiska sommarspel. Den "olympiska elden" kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Rio de Janeiro, lagom i tid för starten av 2016 års spel.

De olika tävlingsetapperna är i grund och botten geografiskt och kulturellt avgränsade. Vi betar av en region i taget och tar oss sakta men säkert österut:

 1. Grekland (13 deltagare)
 2. Turkiet & Co. (16 deltagare)
 3. Bördiga halvmånen (14 deltagare)
 4. Iranistan (14 deltagare)
 5. Indialand (15 deltagare)
 6. Bortre Indien (10 deltagare)
 7. Malajer i mängd

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

 • Tid: Vecka 14, 2016 (kl 00:00 4 april – kl 23:59 10 april)
 • Tävlingsledare: Paracel63
 • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
 • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
 • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Ett bortreindiskt deltagarpris delas ut till alla som är med i tävlingen.
 • Segrare: ?

Eftersom detta är en etapp i en tävling som avslutas först i augusti 2016 finns det en särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska sommarspelen 2016.

Bortreindiska deltagarpriser (v14 2016)[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är deltagarpriserna kopplade till bortreindiska floder – och ett vattenfall. De listas efter storlek/längd.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
 • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning[a] av något slag.
 • 3 p i bonus per tillagd lämplig bild till en artikel.
 • 3 p i bonus för tillägg av en passande faktaruta.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
 • Poäng ges för artiklar som om Bortre Indien. Detta inkluderar hela Malackahalvön (Singapore ligger inte på halvön och passar bättre i majtävlingen).
Artikelförslag: Angkor Vat – just nu även ett av månadens uppdrag.

Artikelförslag[redigera | redigera wikitext]

(plats för artikelförslag som både tävlande och andra kan lägga in)

Det finns artikelkategorier för …

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

(exempel:)

Olympia del Rio, 64 p
 1. Västmalaysia, 2000 byte, 1 bild, faktaruta = 20+3+3 = 26 p
 2. Sepak takraw, 3500 byte, källa 1 = 35+3 = 38 p

1. Aciram, 705 p den olympiska guldrosetten Khonefallen[redigera | redigera wikitext]

 1. Khamphoui, 1 599 byte = 16 p
 2. Phosop, 1 697 byte + bild = 17+3 =20 p
 3. Nang Keo Phimpha, 2 167 byte = 22 p
 4. Si Suriyothai 2 417 byte + bild = ‎24+3 = 27 p
 5. Supayalat, 2 726 byte + bild = 27+3 = 30 p
 6. Ratu Kuning, 1 557 byte = 16 p
 7. Jayadevi, 1518 byte = 15 p
 8. Indradevi, 1465 byte = 15 p
 9. Thiên Y A Na, 1489 byte = 15 p
 10. Bà Chúa Xứ, 880 byte + bild = 8 + 3 = 13
 11. Bà Chúa Kho, 498 byte + bild = 5 + 3 = 8
 12. Liễu Hạnh, 849 byte + bild = 8 + 3 = 11
 13. Mindon Min, utökning med 336 byte + källa i gammal artikel = 3 + 3 = 6
 14. Thanism, 1 462 + bild = 15 + 3 = 18
 15. Nguyễn Thị Anh, 2216 byte = 22
 16. Le Thai Tong, 1539 byte + källa i gammal artikel = 15 + 3 = 18
 17. Le Nhan Tong, 1235 byte + källa i gammal artikel = 12 + 3 = 15
 18. Operation Eagle Pull, 1 530 byte + = 15
 19. Nat (andeväsen), 1 193 byte + bild = 12 + 3 = 15
 20. Thailändsk folktro, 1 469 byte + bild = 15 + 3 = 18
 21. Malajisk folkreligion, 1 842 byte + bild = 18 + 3 = 21
 22. Madame Nhu, 9 443 byte + bild = 94 + 3 = 97
 23. Norodom Monineath, 5539 byte + 5 713 + bild = 55 + 6 + 3 = 64
 24. Sisowath Kossamak, 4 749 + 4 750 + 4 955 + bild = 47 + 48 + 50 + 3 = 148
 25. Tong Siv Eng, 1 687 byte = 17
 26. Japans coup d'état i Franska Indokina, 2467 byte = 25

2. Annapannar, 493 p den olympiska silverrosetten Mekong[redigera | redigera wikitext]

 1. Gyllene triangeln, 1568 byte + referens + bilder = 16+3+3 = 22 p
 2. Shanstaten , 4 731 byte + 3 bilder + faktaruta = 47 + 3*3 + 3 = 59 p
 3. Taunggyi, 3 095 byte + bild + faktaruta = 30 + 3 + 3 = 36 p
 4. Ne Win, 510 byte = 5 p
 5. Anawrahta, 2 556 byte + bilder + faktaruta = 25 + 3*3 + 5 = 39 p
 6. Pagan, 221 byte + bilder = 2 + 3*2 = 8 p
 7. Irrawaddy, 1463 byte + bilder = 15 + 3*7 = 46 p
 8. Chindwin, 3481 byte + bilder + faktaruta = 35 + 3*2 + 3 = 44 p
 9. Nmai Hka, 3392 byte + bild + faktaruta = 34 + 3 +3 = 40 p
 10. Mali (flod), 3285 byte + bild + faktaruta = 33 + 3 + 3 = 39 p
 11. Salween, 3427 byte + bild + faktaruta = 34 + 3 + 3 = 40 p
 12. Mu (flod), 3185 byte + bild + faktaruta = 32 + 3 + 3 = 38 p
 13. Pa Sak, 3142 byte + bilder + faktaruta = 31 + 3*2 + 3 = 40 p
 14. Ping (flod), 39 byte + bild = 3 = 3 p
 15. Nan (flod), 3413 byte + bilder + faktaruta = 34 + 3*2 + 3 = 43 p

3. Ulkl, 372 p den olympiska bronsrosetten Salween[redigera | redigera wikitext]

 1. Gia Nghia, 1087 byte + faktaruta + bild = 11+3+3 = 17 p
 2. Uong Bi, 1196 byte + faktaruta + bild = 12+3+3 = 18 p
 3. Tan An, 1130 byte + faktaruta + bild = 11+3+3 = 17 p
 4. Kampong Thum, 1231 byte + faktaruta = 12+3 = 15 p
 5. Kampuchea Airlines, 190 byte + bild = 2+3 = 5 p
 6. Oudong, 2589 byte = 26 p
 7. Neak Leung, 2511 byte = 25 p
 8. Phnom Penhs internationella flygplats, 1534 byte = 15 p
 9. Kampot, 3372 byte = 34 p
 10. Kampot (provins), 5091 byte = 51 p
 11. Kampots flygplats, 958 byte = 9 p
 12. Bao Loc, 1138 byte + faktaruta + bild = 11+3+3 = 17 p
 13. Thai Binh, 1170 byte + faktaruta + bild = 12+3+3 = 18 p
 14. Lang Son, 1191 byte + faktaruta + bild = 12+3+3 = 18 p
 15. Tuyen Quang, 1150 byte + faktaruta + bild = 11+3+3 = 17 p
 16. Vinh Yen, 1159 byte + faktaruta + bild = 12+3+3 = 18 p
 17. Cao Lanh, 1108 byte + faktaruta + bild = 11+3+3 = 17 p
 18. Dong Xoai, 1104 byte + faktaruta + bild = 11+3+3 = 17 p
 19. Hoa Binh (stad), 1190 byte + faktaruta + bild = 12+3+3 = 18 p

4. Thoasp, 237 p Rosa rosett Irrawaddy[redigera | redigera wikitext]

 1. Sri Satya Narayan Goenka, 557 byte, faktaruta, bild = 6 + 3 + 3 = 12 p
 2. Pagan Min, 736 byte, faktaruta = 7 + 3 = 10 p
 3. Khin Kyi, 2 317 byte, faktaruta = 23 + 3 = 26 p
 4. Ca (flod), 1 456 byte, faktaruta = 15 + 3 = 18 p
 5. Dith Pran, 1 223 byte, faktaruta, källor = 12 + 3 + 3 = 18 p
 6. Khieu Samphan, 2 455 byte, faktaruta = 25 + 3 = 28 p
 7. Vann Nath, 1 243 byte, faktaruta, källor = 12 + 3 + 3 = 18 p
 8. Kampuchea Airlines, 864 byte, faktaruta, källa = 9 + 3 + 3 = 15 p
 9. Bach Mai-sjukhuset, 800 byte, faktaruta, bild, källa = 8 + 3 + 3 + 3 = 17 p
 10. Norra-södra motorvägen, 948 byte, faktaruta = 9 + 3 = 12 p
 11. Phuket International Airport, 2 455 byte, faktaruta, källa = 25 + 3 + 3 = 31 p
 12. Chart Korbjitti, 852 byte, faktaruta = 8 + 3 = 11 p
 13. Kukrit Pramoj, 120 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
 14. Khamsing Srinawk, 833 byte, faktaruta = 8 + 3 = 11 p
 15. Tata Young, 109 byte = 1 p
 16. Michael Michai Kitbunchu, 220 byte, bild = 2 + 3 = 5 p

5. Boelnorra, 130 p Rosa rosett Röda floden[redigera | redigera wikitext]

 1. Chulalongkorn, 12 114 byte + 3 bilder + faktaruta = 121+6+3 = 130 p

6. Nordelch, 110 p Rosa rosett Chindwin[redigera | redigera wikitext]

 1. Prionodon pardicolor, 1 174 byte = 12 p
 2. Murina cyclotis, 1 701 byte = 17 p
 3. Svarthandad gibbon, 2 428 byte = 24 p
 4. Melogale personata, 2 249 byte = 22 p
 5. Viverra megaspila, 996 byte = 10 p
 6. Muntiacus gongshanensis, 1 496 byte = 15 p
 7. Annamitkanin, 976 byte = 10 p

7. Skivsamlare, 101 p Rosa rosett Nan[redigera | redigera wikitext]

 1. Tata Young, 886 byte, faktaruta = 9 + 3 = 12 p
 2. Pen-Ek Ratanaruang, 1 270 byte, faktaruta = 13 + 3 = 16 p
 3. Universums sista dagar, 2 324 byte, faktaruta = 23 + 3 = 26 p
 4. Prajadhipok, 616 byte, faktaruta = 6 + 3 = 9 p
 5. Fun Bar Karaoke, 2 753 byte, faktaruta = 28 + 3 = 31 p
 6. Kamsing Somluck‎, bild, = 3 p
 7. Prince Bira‎, 120 byte, bild, = 1 + 3 = 4 p

8. Averater, 48 p Ping[redigera | redigera wikitext]

 1. Millingtonia hortensis, 2245 byte, 4 bilder, faktaruta = 37 p
 2. Rävkaketräd, 242 byte, 3 bilder = 11 p

9. Matanb, 24 p Kwai[redigera | redigera wikitext]

 1. Thailändska köket, 724 byte, 1 bild, 1 källa = 7 + 3 + 3 = 13 p
 2. Kambodjanska köket, 842 byte, 1 bild = 8 + 3 = 11 p

10. Tooobe, 19 p Chao Phraya[redigera | redigera wikitext]

 1. Lê Công Vinh, 1600 byte, faktaruta = 16+3 = 19 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Här räknas hänvisning till extern källa eller permanentlänk till annan språkupplagas artikelversion.
 • Tävlingsledarens egna bidrag på området noteras här.