Kvarg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tysk ostkaka gjord på kvarg.

Kvarg (även stavat kvark) är färskost av surmjölk koagulerad med mjölksyrabakterier, till skillnad från keso, som är färskost av vanlig söt skummjölk men också koagulerad med mjölksyrabakterie. Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från de flytande. Den flytande delen, vasslen, får rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Fosfatet minskar kalciumupptagningen i kroppen[källa behövs]. Det finns inga vetenskapliga belägg för att kvarg förbättrar magens mikroflora[källa behövs]. Kvarg liknar cottage cheese, men har slät och krämig konsistens och syrligare smak.

Kvarg kan användas i ostkaka, i matlagning, såser, i bakning och som smörgåspålägg. Den förbättras inte genom lagring utan har begränsad hållbarhet, ca 2 veckor i kylskåpstemperatur. Den kan även ersätta mjölkprodukten yoghurt, genom att man blandar den med saft, så att den blir sötare[källa behövs]. Det är vanligt att kvarg sötas och smaksätts med sylt eller vanilj för att bli en dessert.

Det finns kvarg med olika fetthalter. I Estland används kvarg med 0,25 % fett i bageri/konditori istället för grädde. Kvarg salufördes tidigare under benämningen kesella.[1] Dock finns det fortfarande en del produkter som säljs under benämningen kesella.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ TT (2015-01-22). ”Rött säljer bättre än blod”. Göteborgs-Posten. http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2608110-rott-saljer-battre-an-blod. Läst 2015-01-24. 
  2. ^ Kesella, Arla. Läst den 14 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]