Yrkeshögskola i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Yrkeshögskoleutbildning är i Sverige en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med arbetslivsanknytning. Utbildningen är avsedd att matcha arbetslivets kompetensbehov. YHutbildningarna finns inom olika branscher och ger ofta goda arbetsmöjligheter direkt efter avslutad examen. Yrkeshögskoleutbildningen i Sverige är öppen för alla som har slutbetyg från gymnasieskolan.[1]

Minst en fjärdedel av utbildningstiden skall utgöras av lärande i arbete. Utbildningsformen hette tidigare kvalificerad yrkesutbildning (KY). Sedan 2009 är beteckningen yrkeshögskola. För att YH-utbildningar ska godkännas av Myndigheten för Yrkeshögskolan ska skolan tillsätta en ledningsgrupp vars medlemmar i huvudsak ska vara representanter för näringslivet. Varje utbildning ska kunna påvisa att det finns en konkret efterfrågan från näringslivet på de utbildade eleverna.

Examen[redigera | redigera wikitext]

Det finns två olika examina; Yrkeshögskoleexamen och Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen.[2] Enligt SeQF, Sveriges referensram för kvalifikationer, motsvarar

Yrkeshögskoleexamen[redigera | redigera wikitext]

För att en utbildning ska kunna leda till en yrkeshögskoleexamen måste den omfatta minst 200 yrkeshögskolepoäng (1 års heltidsstudier). Den ska också innehålla ett självständigt arbete (examensarbete) samt uppfylla samtliga krav på kunskaper, färdigheter och kompetenser som ställs av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Kvalificeringsnivå[redigera | redigera wikitext]

Enligt både Sveriges referensram för kvalifikationer samt European Qualification Framework , motsvarar en yrkeshögskoleexamen Nivå 5. [3]Detta är samma nivå som till exempel en Gymnasieingenjörsexamen.

Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen[redigera | redigera wikitext]

För att en utbildning ska kunna leda till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen måste den omfatta minst 400 yrkeshögskolepoäng (2 års heltidsstudier). Den ska också innehålla ett självständigt arbete (examensarbete), utgöras av minst 25 procent Lärande i arbete (LIA) samt uppfylla samtliga krav på kunskaper, färdigheter och kompetenser som ställs av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Kvalificeringsnivå[redigera | redigera wikitext]

Enligt både Sveriges referensram för kvalifikationer samt European Qualification Framework , motsvarar en yrkeshögskoleexamen Nivå 6. Detta är samma nivå som till exempel en Kandidatsexamen.

Yrkeshögskolor i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vem går på Yrkeshögskolan”. Skolverket. Arkiverad från originalet den 18 mars 2017. https://web.archive.org/web/20170318085152/https://www.skolverket.se/skolformer/karta-over-utbildningssystemet/yrkeshogskolan/vem-gar-pa-yrkeshogskolan-1.191434. Läst 17 mars 2017. 
  2. ^ ”Examen - Myndigheten för yrkeshögskolan”. www.myh.se. https://www.myh.se/Verksamhetsomraden/Yrkeshogskolan/For-utbildningsanordnare/Examen/. Läst 27 november 2019. 
  3. ^ ”SeQF - Myndigheten för yrkeshögskolan - seqf.se”. www.seqf.se. https://www.seqf.se/. Läst 27 november 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]