Halsbandsflyghund: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Nordelch (Diskussion | Bidrag)
från dewp
(Ingen skillnad)

Versionen från 20 oktober 2010 kl. 19.21

Halsbandsflyghund
Status i världen: Livskraftig (lc)
Halsbandsflyghund (Rousettus egypticus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningFladdermöss
Chiroptera
UnderordningFruktfladdermöss
Megachiroptera
FamiljFlyghundar
Pteropodidae
SläkteRousettus
ArtHalsbandsflyghund
R. egypticus
Vetenskapligt namn
§ Rousettus egypticus
AuktorE. Geoffroy 1810
Utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Halsbandsflughund (Rousettus aegyptiacus) är den enda arten av familjen flyghundar som även förekommer i Europa. Utbredningsområdet sträcker sig från Egypten och Arabiska halvön över södra Turkiet till Cypern. Dessutom finns flera isolerade populationer i centrala och södra Afrika. Fram till 1970-talet fanns på Cypern jämförelsevis stora kolonier av arten men efter intensiv jakt (arten gäller i Cypern som skadedjur) finns bara mindre grupper med upp till 20 individer kvar. I övriga delar av utbredningsområdet betraktas arten som livskraftig.

Kännetecken

Med en kroppslängd omkring 170 millimeter (utan svans) är halsbandsflughunden en medelstor flyghund men den är ändå större än övriga fladdermöss som förekommer i Europa. Den näst största europeiska arten är jättefladdermusen (Nyctalus lasiopterus) som blir upp till 110 millimeter lång. Pälsen har en gråbrun färg, buken är tydlig ljusare än övriga kroppen.

Föda

Arten livnär sig liksom de flesta andra flyghundar endast av frukter. Vanligen äter den omogna frukter som skadads av insekter och svampar. Bland födoämnen kan nämnas fikon, apelsin, dadlar, banan och blad av johannesbrödträdet.

Halsbandsflughund som smitthärd

2005 upptäckte Eric Leroy av Centre International de Recherches Médicales de Franceville (CIRMF) i Gabon att halsbandsflughundar bär på viruset som orsakar Ebolafeber[1]. 2007 upptäcktes dessutom att de även bär på Marburgviruset[2][3]. Individerna som undersöktes hittades i båda fall i grottor i Gabon och Kongo-Brazzaville.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 18 september 2010.

Noter

  1. ^ Eric M. Leroy et al. (2005): Fruit bats as reservoirs of Ebola virus. Nature 438: 575–576, doi:10.1038/438575a
  2. ^ Jonathan S. Towner, Xavier Pourrut, César G. Albariño, Chimène Nze Nkogue, Brian H. Bird et al. (2007): Marburg Virus Infection Detected in a Common African Bat. PLoS ONE 2(8): e764, doi:10.1371/journal.pone.0000764
  3. ^ Marburg virus found in African fruit bats

Externa länkar