al-Aqsamoskén

Uppslagsordet ”Al-Aqsa” leder hit. För indifadan, se Al-Aqsa-intifadan.

al-Aqsamoskén i Jerusalem.
al-Aqsamoskén 1903.

al-Aqsamoskén (arabiska: المسجد الاقصى, [æl'mæsʒɪd æl'ɑqsˁɑ] al-Masjid al-Aqsa) är en moské i Gamla staden i Jerusalem, byggd efter muslimernas erövring av staden år 638. De gjorde al-Aqsamoskén till högkvarter för Tempelherreorden tills Saladin återtog staden 1187. Emellertid tilläts muslimerna gå till moskéerna i staden och be, och detsamma med de kristna sedan lyckan vänt i slaget vid Hattin.

Al-Aqsamoskén är den tredje viktigaste moskén inom islam efter Masjid al-Haram (moskén som omger Kaba) i Mekka och al-Masjid an-Nabawi (profeten Muhammeds moské) i Medina. Muslimer tror att profeten Muhammed under "den nattliga resan" fördes från den heliga moskén i Mekka till den plats där al-Aqsa nu är belägen. Den islamiska traditionen hävdar att Muhammed bad med böneriktning mot denna plats till den sjuttonde månaden efter utvandringen, då han istället vände sig mot Kaba.

Moskén i sig utgör en del av al-Haram ash-Sharif, ett område som också kallas Tempelberget och som är den heligaste platsen inom judendomen, eftersom det anses vara där som Templet i Jerusalem en gång stod.

Externa länkar