Alexander Stubb

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alexander Stubb. Foto av Mikhail Evstafiev.

Cai-Göran Alexander Stubb, född 1 april 1968 i Helsingfors, är en finländsk politiker (samlingspartist), Europaparlamentariker 2004–2008, utrikesminister 2008–2011 och Europa- och utrikeshandelsminister sedan 2011.

Stubb har sina rötter i Esse, Svenska Österbotten och i Viborg, Karelen. Utöver sina modersmål svenska och finska talar han även engelska, franska och tyska. Innan sin politiska karriär arbetade han som EU-tjänsteman på toppnivå. Han har arbetat som rådgivare åt EU-kommissionens tidigare ordförande Romano Prodi och för Finlands regering under toppmöten i Amsterdam och Nice. Under Finlands EU-ordförandeskap 1999 fungerade Stubb som ambassadör Antti Satulis assistent.

Efter att ha övergett tidigare planer på att bli professionell golfspelare,[1] studerade Stubb i fyra år med statsvetenskap som huvudämne vid Furman University i South Carolina, USA. Efter en kandidatexamen vid Furman fortsatte han studera vid Sorbonne i Paris och College of Europe i Brügge där han avlade magisterexamen. Stubb doktorerade vid London School of Economics år 1999 med en avhandling om EU-frågor.

Stubb har medverkat som kolumnist i ett flertal dagstidningar och tidskrifter. Han har också skrivit ett flertal böcker om EU och dessutom en bok om maratonlöpning. På fritiden ägnar sig Stubb åt ett flertal motionsformer, bland annat triathlon.[2] Han var värd för programmet Sommar i P1 i Sveriges Radio den 24 juni 2009.

Alexander Stubb är son till idrottsledaren Göran Stubb och är gift med den engelska advokaten Suzanne Innes-Stubb med vilken han har två barn. Familjen är bosatt i Esbo.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.hbl.fi/text/ledare/2008/4/23/d12618.php[död länk]
  2. ^ http://www.politikerbloggen.se/2008/07/17/10886/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Föregångare:
Ilkka Kanerva
Finlands utrikesminister
2008–2011
Efterträdare:
Erkki Tuomioja
Föregångare:
Paavo Väyrynen
(utrikeshandels- och utvecklingsminister)
Finlands Europa- och utrikeshandelsminister
2011–
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten