Comarca

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Comarca (i plural: comarcas eller – på katalanska – comarques), grevskap, är en regional förvaltningsform i Spanien. Spanien är delat i 17 autonoma regioner, som i sin tur är delade i 50 provinser. Många av dessa provinser är uppdelade i comarcas/comarques, men användningen av begreppet har inte fått allmän spridning. Spaniens comarcas/comarques motsvarar ungefär Frankrikes pays och Englands shires, men de skiljer sig från dessa på det administrativa planet.

Historisk betydelse[redigera | redigera wikitext]

Comarcans ursprungliga betydelse var ett ”gränsområde”, eller åtminstone en gräns. Detta har sedan ändrats till en betydelse av ett område runt en plats. Denna senare betydelse har ordet än idag i Spanien, där det hänvisar till en geografisk skala mellan lokal och regional nivå. Exempelvis ingår stadskommunen Barcelona i comarcan Barcelonès, vilken är del av provinsen Barcelona som i sin tur ingår i den autonoma regionen Katalonien.

Användning av begreppet[redigera | redigera wikitext]

I Spanien brukar comarca innebära ett rumsligt begrepp, som i allmänhet inte bör förväxlas med administrativa referenser. Geografiskt sett används begreppet för att beteckna ett område med speciell identitet eller karaktär.

Storleken av comarcan kan variera beroende på det utrymme som finns, ofta refererar det till något som i storlek ligger mellan ’’pagos’’ och regioner. Området behöver inte nödvändigtvis vara befolkat, även om det är vanligt att en eller flera byar representerar begreppet. Området har ibland inte exakta gränser, eftersom det i själva verket innebär området runt den by eller det begrepp som det identifierar, så på kartorna står ibland bara namnet utan gränser.

I allmänhet är comarcas/comarques mer rikligt förekommande i bergsområden eller dalgångar, med komplex hydrografi och vegetation, än i homogena områden, eftersom det i det första fallet finns fler utmärkande drag och skillnader än i det senare fallet. Detta ger stora skillnader i storlek mellan vissa områden, och därför finns det i bergsområdena comarcas med endast några tiotals km², som Besaya i Kantabrien medan på slätterna områdena kan uppgå till hundratals eller tusentals km² som till exempel regionen La Mancha i södra halvan av Mesetaplatån. Det är också lättare att hitta comarcas/comarques i områden som är mindre utvecklade och mer traditionella, eftersom den urbana utvecklingen gör att de geografiskt utmärkande dragen upphävs och lämnar identifieringen av området utan mening.

Ibland används comarca som begränsning för olika servicebranschers avgränsning, till exempel sjukvård, vattenförsörjning, sophantering och liknande. Dessa gränser är vanligtvis då inte exakt lika avgränsade.

Det kan finnas skäl att vara försiktig med användningen av begreppet för att undvika förväxling mellan de traditionella och tidigare enheterna av territoriell eller administrativ karaktär.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Comarca, 2009-07-16.