Gangstarap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gangstarap, gangsterrap, är en gren inom hip-hopmusiken, som i grova drag består i verbala angrepp mot samhället i allmänhet, och polisen i synnerhet. Textmässigt handlar det ofta om droger, sex, våld, kriminalitet, partyn och livet i miljonprojekten.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Gangstarappen kommer ursprungligen från USA:s västkust, till stor del från Los Angeles i Kalifornien i slutet av 1980-talet. En pionjär var Schoolly D. Artisten Ice-T var en av de första gangsterrapparna med tidiga släpp som 6 in the mornin (1986) och Rhyme Pays (1987). Gruppen N.W.A. gjorde det stort och internationellt med sin andra platta Straight Outta Compton (1988). Gangstarapparen Ice Cube hoppade av N.W.A. och gjorde solo-karriär. Han gav 2008 ut låten Gangsta Rap Made Me Do It som förklarar vad gangstarap handlar om. Rapparen och producenten Dr. Dre har varit en av de ledande i genren under hela sin karriär. Då han har producerat artister som Snoop Dogg, Eazy-E, N.W.A., Tupac och Eminem.

Svensk gangsterrap[redigera | redigera wikitext]

Gangsterrapen har länge varit nästan obefintlig i Sverige. Stundtals har the Latin Kings nuddat vid ämnen om livet i förorten och droger. På senare år har ett band som Kartellen blivit de största svenska gangsterrapparna.

Artister[redigera | redigera wikitext]