Kakao

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om kakaoträdet. För kakaodryck, se Chokladdryck. För malen kakao, se Kakaopulver.
Kakao
Frukt av kakao.
Frukt av kakao.
Systematik
Domän Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Malvaordningen
Malvales
Familj Malvaväxter
Malvaceae
Släkte Kakaosläktet
Theobroma
Art Kakao
T. cacao
Vetenskapligt namn
§ Theobroma cacao
Auktor L., 1753
Blommande kakao.
Blommande kakao.
Hitta fler artiklar om växter med
Theobroma cacao

Kakao (Theobroma cacao) är en art i familjen Malvaväxter. Det är ett träd som växer och odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Släktet Theobroma, omfattar 20 arter, men det är bara T. cacao som används till kakao- och chokladframställning.

Beroende på växtförhållanden kan trädet bli 10 meter högt, men på plantagerna hålls det nere i lämplig plockhöjd. En egenhet är att blommor och frukter växer direkt på stammen och grövre grenar, en företeelse som kallas kauliflori.

Trädets fröer, kakaobönorna sitter i fem rader inne i frukten vilken är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. Kakaobönorna innehåller bland annat teobromin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

T. cacao härstammar ursprungligen från området kring Amazonas, men spreds vidare norrut av djur och människor som åt fruktköttet och spottade ut fröna. Det antas ha börjat skördas av olmekerna för över 3000 år sedan. Kakao var okänt i Europa före den spanska erövringen av Mexiko. Trädet var från början eftertraktat för sitt fruktkött men odlas sedan länge för kakaobönorna.

Tillverkning av choklad[redigera | redigera wikitext]

Bönorna bereds genom att de först får fermenteras i ett till sex dygn varefter de torkas och rostas. Efter avsvalning krossas bönorna och skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas till kakaomassa som varmpressas vid cirka 70°. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska som stelnar vid 32° till kakaosmör. Detta används till vit choklad och återförs i varierande grad till kakaomassan vid annan chokladframställning. Kakaopulver är mald kakaomassa.

Kritik mot kakaoindustrin[redigera | redigera wikitext]

Barnarbete förekommer på flertalet kakaoplantager, inte minst i Afrika och Elfenbenskusten. Den prisbelönte reportern Miki Mistrati avslöjade i sin dokumentär The dark side of chocolate (Chokladens mörka sida) att barnslavar så unga som sju år tvingas arbeta på kakaoplantager bland exempelvis starka bekämpningsmedel.[1] Samtidigt förnekar myndigheter att problematiken existerar.[källa behövs]

Kakao som kommer från dessa plantager med barnslavar når både USA och Europa, kända märken som Nestlé, Marabou och Cloetta använder sig ändå av kakaon, trots att de sedan 2001 varit medvetna om förekomsten av barnarbete.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVT 2010 om filmen Chokladens mörka sida

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]