Vågmästare (politik)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vågmästare kallas inom politiken ett parti som kan regera genom att i enskilda frågor söka stöd från andra mindre parter med vilka de bildar tillfälliga majoriteter.

Att vara vågmästare skiljer sig från att vara tungan på vågen. Tungan på vågen är den som utgör en tredje part mellan två större jämlika parter som inte kommer överens i en fråga och där ingen har egen majoritet. I en omröstning kan den som är tungan på vågen fälla avgörandet.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet härstammar från det gamla yrket vågmästare, som förr hade ansvar för bl.a. stadsvågarna.[källa behövs]

Inflytande[redigera | redigera wikitext]

En ställning som tungan på vågen kan innebära att även ett litet parti kan få väldigt stor makt. Det går att hävda att det är en brist i det demokratiska systemet att ett parti med litet stöd i valmanskåren kan ha så oproportionellt stor makt.[källa behövs] Andra[vem?] anser att detta är något vi får leva med i en demokrati och att det rent av kan vara till fördel, eftersom det innebär att inte bara de stora partierna har inflytande.

I sammanhanget bör det noteras att de stora partierna tillåter sig bli beroende av tungan på vågen-partier, vilket de inte nödvändigtvis behövt. I vissa länder är det exempelvis inte helt ovanligt att konservativa och socialdemokrater bildar så kallade stora koalitioner i just detta syfte. Det mest kända exemplet på detta är Tyskland, där det borgerliga CDU och det socialdemokratiska SPD har bildat stora koalitioner flera gånger.

Felaktig användning av begreppet[redigera | redigera wikitext]

När begreppet vågmästare används i dagens politiska retorik sker det ofta oegentligt när det handlar om ett litet partis taktikröstande i riksdagen för att söka få igenom sin egen politik eller om en person som i ett omröstningsläge har den avgörande rösten (rösterna) (eftersom ingen av de andra parterna har majoritet) och därmed kan bestämma vem som ska få den avgörande makten. Det förväxlas då med begreppet tungan på vågen.

Vågmästare i Sverige[redigera | redigera wikitext]

På 1920-talet började ordet vågmästare användas bildligt i politiken. Liberalen C G Ekman ledde en regering som hankade sig fram genom att stödja sig än åt vänster, än åt höger. Han sades vara vågmästare och föra vågmästarpolitik.

Även folkpartiregeringen under Ola Ullsten 1978–1979 kan i någon mån sägas vara en äkta vågmästare, då den manövrerade mellan de andra borgerliga partierna och socialdemokraterna i främst energifrågan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]