Örlogsmän

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Örlogsmän
GenreDrama
RegissörBörje Larsson
ManusHasse Ekman, Alvar Zacke
SkådespelareNils Kihlberg
Karl-Arne Holmsten
OriginalmusikStig Hansson (=Jules Sylvain), Thore Ehrling, Gunnar Johansson
ProduktionsbolagSandrews
Premiär1943
Speltid92 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Örlogsmän är en svensk dramafilm från 1943 i regi av Börje Larsson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Arne, Erik och Inger är barndomsvänner. De båda männen utbildar sig inom svenska flottan. På deras sista dag kommer Inger för att fira dem och då erkänner de båda sin kärlek för henne.

Ett bråk utbryter på kvällen och Erik tvingas lämna flottan eftersom han vägrar att be om ursäkt för sitt uppförande. Innan han tar värvning på en ångare för att försöka återvinna sin heder tillkännager han åter sin kärlek för Inger som lovar att vänta på honom.

Efter en tid så rapporteras Erik död, vilket ger Arne utrymme att förlova sig med henne, vilket hon också gör, samtidigt som hon hoppas på att Erik ska komma tillbaka. När Erik dyker upp i Sverige igen och får reda på deras förlovning, söker han spänning och tar värvning på en minröjare.

Det hela slutar med att de Arne och Erik återförenas när de ska försöka desarmera en ny typ av mina. Spänningen av detta får Inger att inse var hennes känslor ligger och hon bekänner sig kärlek till Erik.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen har starka patriotiska undertoner då den spelades in mitt under andra världskriget. Den hade förhandspremiär på biograf Royal i Stockholm 23 januari 1943 till förmån för Drottning Victorias Örlogshem.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]