Hoppa till innehållet

Niklasons

Från Wikipedia
Niklasons
Skapad avLars Björkman
Ove Magnusson
MedverkandeKarl-Arne Holmsten
Sickan Carlsson
Ulla Neumann
Christian Peters
Fredrik Ohlsson
Lissi Alandh
Peter Thelin
Antal avsnitt10
Längd (per avsnitt)ca 28 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
ProducentSvensk Filmindustri
Sandrews
Sändning
OriginalkanalSveriges Radio TV
Originalvisning4 september6 november 1965
StatusNedlagd
IMDb

Niklasons är en svensk komediserie från 1965. I rollerna ses bland andra Karl-Arne Holmsten, Sickan Carlsson, Lissi Alandh, Rolf Bengtsson, Gösta Bernhard, Gösta Ekman, Hasse Ekman, Lena Söderblom, Kar de Mumma och Sven Lindberg.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Niklasons handlar om familjen Niklason, som består av pappa Bengt som är kåsör, mamma Elisabeth, tonårsdottern Monica och den lillgamle sonen Lasse.

Bengt tycker att barnen ska vara roligare, så att han får material till sina kåserier. Lasse tycker att pappas kåserier är barnsliga. "Ja, det är de därför att det är skrivet för vuxna", svarar Bengt. Lasse ger ut en egen tidning, om allvarliga saker - där passar inte pappas larviga kåserier.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien var Sveriges första situationskomedi och en klar föregångare till 1990-talssuccén Svensson, Svensson (vars två första säsonger för övrigt regisserades av Hasses son Mikael Ekman). Dessutom bröt den ny mark eftersom den spelades in med en ny teknik, en slags blandning mellan TV och film där två eller tre kameror fick rulla hela tiden så skådespelarna slapp avbrott. Serien spelades in i SF:s studior där hela radhuset byggdes upp. Inspelningen gick lös på 1,5 miljoner kronor och gjordes på 40 dagar. Hasse Ekman gjorde en stor insats under den knappa inspelningstiden. På en och samma dag brukade han spela in ett avsnitt, rollbesätta ett annat, manusarbeta ett tredje och klippa ett fjärde.

Serien hade premiär den 4 september 1965 och regisserades av Hasse Ekman. Fotografer var Martin och Anders Bodin. Enligt en undersökning som gjordes så såg mer än 50% av svenskarna det första avsnittet. Det konstaterades också att publiken fortsatte att uppskatta serien så länge den gick. Kritikerna var dock inte lika lättroade. Niklasons har aldrig vistats igen efter hösten 1965.

Sickan Carlsson och Karl-Arne Holmsten, som spelar Elisabeth och Bengt Niklasons, var för publiken ett känt filmpar. Mellan 1943 och 1955 gjorde de nio långfilmer tillsammans. Efter Niklasons gjorde de TV ihop ytterligare en gång, men inte förrän 1983, då de sågs i Öbergs på Lillöga. Ulla Neumann, som spelar Monica Niklasons, debuterade i serien. Hon var vid tiden för rollbesättningen Hasse Ekmans granne. Han gav henne rollen efter att flera andra som prövat inte passat så bra. Hasse Ekman ville helst att familjen Niklason skulle se på något riktigt TV-program på kvällarna och ville låna det av SVT. Men de sa nej och därför figuerar han själv som Doktor Forsman tillsammans med bland annat Lena Söderblom och Christina Schollin som sjuksystrar i en såpaparodi.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

  1. Bilstölden
  2. Popidolen
  3. Skepparexamen
  4. Tiggaren
  5. Hemreportage
  6. Strömmingsautomaten
  7. Älgjakten
  8. Croquisteckningar
  9. Porträttet
  10. Herberts hörna

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]