På en bänk i en park

Från Wikipedia
På en bänk i en park
På en bänk i en park
På en bänk i en park
Sigge Fürst och Hasse Ekman i en scen ur filmen.
GenreDrama, kriminaldrama, thriller
RegissörHasse Ekman
ManusHasse Ekman
SkådespelareHasse Ekman
Sigge Fürst
Bengt Ekerot
Lena Granhagen
OriginalmusikErik Nordgren
Lille Bror Söderlundh
Hasse Ekman
FotografMartin Bodin
KlippningOscar Rosander
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär19 december 1960
Speltid103 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

På en bänk i en park är en svensk kriminaldramafilm från 1960 i regi av Hasse Ekman. Ekman skrev även manuset och spelade en av huvudrollerna, tillsammans med Sigge Fürst, Bengt Ekerot och Lena Granhagen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sam Persson har tidigare arbetat som musiker, men har de senaste åren vistats på mentalsjukhus. När han blir utskriven läser han i tidningen att hans skolkamrat Stig Brender under tiden har hunnit bli ett stort namn inom teatern.

Persson har fått för sig att det är Brender som är orsaken till alla olyckor som drabbat honom och det har resulterat i hatkänslor. Persson söker upp Brender på Kungsteatern en kväll och försöker slå ihjäl honom med en hammare, under bråket faller istället Persson död till golvet. Brender undviker att ringa polisen för att inte bli misstänkt för händelsen och få negativ publicitet inför premiären av en teaterföreställning och placerar istället ut liket på en bänk i en park.

En ring av misstankar dras samman kring Stig Brender alltmer, under det att polisens arbete fortskrider och han försöker desperat göra sig av med bevismaterial som skulle kunna binda honom vid Perssons död. Då det råkar vara Valborgsmässoafton får han för sig att använda majelden som gömma, så elden kan sluka föremålen. Men ingenting går riktigt som Brender planerat...

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Tillkomst[redigera | redigera wikitext]

Filmfotograf var Martin Bodin, arkitekt P.A. Lundgren och filmen spelades in i Filmstaden i Råsunda. Ledmotivet skrev Hasse Ekman själv och dirigent var Eskil Eckert-Lundin.

Visningar[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades den 19 december 1960 på biograf Spegeln i Stockholm.

Filmmusik i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]