Södertelge Verkstäder

Från Wikipedia
(Omdirigerad från AB Södertelge Verkstäder)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Södertälje Verkstäders emblem på Stäketbron, "SW 1910".

AB Södertelge Verkstäder (även Södertelge Werkstäder förkortat S.W.) var ett industriföretag som grundades 1897 i Södertälje av ingenjör Philip Wersén.

Historik[redigera | redigera wikitext]

AB Södertelge Verkstäder startades året efter att Wersén hade avgått som verkställande direktör för VABIS på grund av meningsskiljaktigheter, och blev en direkt konkurrent till detta företag. Tillverkningen bestod huvudsakligen av järnvägsvagnar, järnvägssignalapparater samt gjutgods av såväl stål som järn. På Södertelge Verkstäder byggdes även 1910 en svängbro för fordonstrafik över Södertälje kanal. Bron kom efter 1926 till användning över Stäksundet och finns fortfarande kvar.[1]

Företaget sysselsatte omkring 450 man då det 1917 uppgick i AB Svenska Maskinverken, vilket bildats på initiativ av ingenjörerna Frank Hirsch och Johan Ekelöf och ursprungligen även bestod av två andra större svenska maskinverkstäder, AB Frank Hirschs maskiner i Stockholm och Söderhamns Nya verkstads AB i Söderhamn.

Fabriksanläggningen 1914[redigera | redigera wikitext]

AB Södertelge Verkstäder 1914
AB Södertelge Verkstäder 1914


Aviatikavdelningen[redigera | redigera wikitext]

Södertelge Verkstäders flygskola 1914.

Aviatikavdelningen (flygplansavdelningen) bildades 1913 när flygpionjären Carl Cederström knöts till företaget. Man började med att importera och sälja franskbyggda Farman-flygplan och Gnome-Rhône rotationsmotorer. I slutet av 1913 reste Cederström och Wersén till Paris för att besöka den stora Aéro-salongen och förhandla om ett licensavtal för att starta en produktion av Farman HF 22 och HF 23. Bland de första kunderna märktes Anders Zorn som köpte två södertäljebyggda Farmanplan för att skänka ett var till arméflyget respektive marinflyget.

År 1914 inledde man tillverkning av Albatros, efter att ha kopierat konstruktionen av ett tyskt flygplan som nödlandade i Stockholm, den första kopian blev leveransklar 1915. Cederström lämnade ledningen av företaget 1916 för att starta eget, han ersattes av von Porat som kom att stanna tills aviatikavdelningen upphörde. Samtidigt övertog man Svenska Aeroplankonsortiet. Med hjälp av en svensk-tysk ingenjör konstruerade man två egna modeller, jaktplanet S.W. 15 med 120 hkr Mercedesmotor och spaningsplanet S.W. 16 med 150 hkr Benzmotor. I slutet av 1917 sålde Wersén huvuddelen av fabrikens kvarvarande flygplan tre stycken S.W. Albatroser samt en del flygmotorer till Enoch Thulins företag Svenska Aeroplankonsortiet.

Flygplan producerade vid Södertelge Verkstäders aviatikavdelning[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ En bro för mycket. Arkiverad 9 augusti 2014 hämtat från the Wayback Machine.