Maskinfabriksaktiebolaget Scania

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En lastbil från Scania kör 1909 ut från fabriken i Malmö inför den första längre lastbilsfärden genom Sverige.

Maskinfabriksaktiebolaget Scania (Maskin AB Scania) var föregångaren till Scania, bildat i Malmö år 1900. Man övertog då velocipedfabriken Humber som 1896 hade etablerat en cykelfabrik i Malmö och uppfört en större industrianläggning i södra delen av staden. Det var när denna verksamhet flyttade till Stockholm som det nystartade bolaget kunde ta över både lokaler och cykelproduktion. 1911 slogs Scaniafabriken i Malmö ihop med fabriken Vabis och märket Scania Vabis skapades. 1913 flyttade huvudkontoret från Malmö till Södertälje. Produktionen av lastbilar upphörde dock först 1926 i Malmö.

Tillverkningen[redigera | redigera wikitext]

Från att ha varit engelsktägt övergick verksamheten i det nya bolaget till att bli ett helsvenskt företag. Parallellt med cykeltillverkningen startade man tillverkning av precisionskugghjul, stålvalsar och "dammsugningsmaskiner". Motorer upptog dock företagsledningens stora intresse redan från starten. Redan ett år efter grundandet kom fabriken ut med en cykel med påhängd, fransk motor. Drivkraften överfördes till bakhjulet genom en läderrem.

Biltillverkningen[redigera | redigera wikitext]

Intresset för bilar upptog redan från början fabriksledningen, i form av verkställande direktören Hilding Hessler och verkstadschefen Reinhold Thorssin. Redan ett år efter starten framtogs tre provexemplar till det som blev Scania Typ A , som sattes i serieproduktion i slutet av 1902 och blev Sveriges första serietillverkade personbil.[1] En av dessa är bevarad och finns nu på Tekniska museet i Stockholm. De var alla gulmålade och betraktades av malmöborna med misstro. Dagstidningarna skapade snabbt begreppet "Gula faran" om dessa första automobiler i Malmö.

Lastbilsfärden Malmö - Stockholm 1909[redigera | redigera wikitext]

Från att ha satsat på personbilar och så kallade kombibilar där baksätet kunde ersättas av en stor transportlåda, började fabriken snart tillverka lastbilar. Företaget blev ledande i Sverige på detta område. Marknadsföringen var viktig och inför den stora automobilutställningen i Kristiania (Oslo) 20 maj 1909 var företagets lastbilar representerade. Samtidigt hade man genomfört en spektakulär marknadsföringskampanj i Sverige. Större delen av personalen vid fabriken (41 stycken) ställdes upp på en stor lastbil för fotografering. Därefter lastades bilen med stora mängder bensin, sprit, mat och nödvändigheter för de sex män som skulle köra lastbilen till Stockholm. Med en last på 1,8 ton startade färden som tog tre dagar. För att gardera sig för punktering var däcken tillverkade av massivt gummi. I Stockholm ingick sedan lastbilen i den där pågående bilutställningen. Lastbilsfärden är Sveriges första längre någonsin och räknades som en stor bedrift.[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Scania var före Volvo: Bilserie med 115 år på nacken, Svenska Dagbladet 2017-05-20
  2. ^ Bilder från denna färd i form av ursprungliga blåkopior lyckades Sven Rosborn köpa in och dessa har nu ställts till Wikipedias fria förfogande.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]