Autoliv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Autoliv Inc.
Org.nr556036-1981
TypPublikt aktiebolag
NYSE: ALV
Nasdaq NordicSDB
[1]
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerJan Carlson
Styrelseordförande Koncernchef Vd
BranschTrafiksäkerhet
ProdukterSäkerhetsbälten Krockkuddar Elektronik
Antal anställda61 490 - September 2017
Historia
Grundat1997
Bildat avAutoliv AB
Morton ASP, Inc.
Ekonomi
Omsättning $ 10,073 miljarder
Rörelseresultat $ 803,8 miljoner
Vinst efter skatt $ 567,1 miljoner
Tillgångar $ 8,234 miljarder
Eget kapital $ 3,677 miljarder
Struktur
DotterbolagZenuity AB (50%)
Övrigt
SloganDriven for life.
WebbplatsAutoliv.com
FotnoterStatistik från 2016 års bokslut.[2]

Autoliv AB är ett svenskt multinationellt trafiksäkerhetsföretag.

Ägare och moderbolag i Autoliv-koncernen är Autoliv, Inc., Delaware, USA, vilket heläger dotterbolaget Autoliv Holding AB, vilket i sin tur heläger dotterbolaget Autoliv AB.[3]

Autoliv AB grundades i Vårgårda som bilföretaget Autoservice AB 1953 av bröderna Stig Lindblad och Lennart Lindblad. Företaget började 1956 att tillverka tvåpunkts säkerhetsbälten och ändrade 1968 namn till Autoliv AB. Det köptes 1974 upp av Gränges Weda AB, som hade uppfunnit rullbältet sju år tidigare. Gränges Weda köptes i sin tur 1989 av Electrolux och namnändrades till Electrolux Autoliv AB. Under 1980- och 1990-talen växte företaget genom uppköp, främst i Europa. Mellan 1994 och 1997 var företaget noterat på Stockholmbörsen under namnet Autoliv AB och 1997 fusionerades det med amerikanska Morton ASP Inc till Autoliv, Inc..

Koncernen är idag en av världens största vad gäller fordonssäkerhet, med 80 fabriker i 29 länder, och tekniska center i nio länder. Sammanlagt har koncernen nära 55 000 anställda, varav 4 400 är ingenjörer eller på annat vis arbetar med forskning och utveckling.[4] Styrelseordförande och verkställande direktör (VD) är Jan Carlson [5]

Hela Autoliv-koncernen hade 2011 över en tredjedel av världsmarknaden för sin typ av bilsäkerhetsprodukter. Autoliv AB svarar för ungefär 60 % av koncernens omsättning. Närmast största företag i branschen är amerikanska TRW Automotive och japanska Takata med vardera omkring en femtedel av världsmarknaden.

Autoliv i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Autoliv AB äger Autoliv-koncernens bolag i Europa, Asien med vissa undantag i Japan, Australien, Afrika, Kanada och i Latinamerika med undantag för Mexiko. I Sverige har Autoliv flera tillverkande svenska dotterföretag, bland andra:

  • Autoliv Sverige AB i Vårgårda, som utvecklar och producerar airbagar av typen frontal, sido, pass och sidogardiner. Andra delen av fabriken utvecklar och producerar whiplashskydd, pedestrianskydd, integrerade barnstolar och bälteslås. Sammanagt sysselsattes i Vårgårda omkring 730 personer januari 2012.
  • Autoliv i Linköping , som tillverkar olika typer av elektronikprodukter för fordonsindustrin, till exempel styrenheter för krockkuddar, sensorsatelliter s.k. Remote Sensing Units (RSU) för främst sidokrockkuddar samt fasta mobiltelefoner för person- och lastbilar.
  • Autoliv Mekan AB i Hässleholm, som tillverkar strukturer för bilstolar och andra stolskomponenter. De är både leverantör och kund till Autoliv Sverige AB.

Verkställande direktörer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Depåbevis i Autoliv Inc.
  2. ^ ”Financial statements for Autoliv, Inc.”. Finance.Google.com. https://finance.google.com/finance?q=NYSE%3AALV&fstype=ii&ei=YCY0Wtj3FI7DswHlyZD4CA. 
  3. ^ Autoliv AB (publ) Grundprospekt avseende Medium Term Notes Program om 4 miljarder kronor med möjlighet att emittera i euro 23 oktober 2007[död länk], läst 23 januari 2012
  4. ^ Autoliv Inc: Fast Facts Arkiverad 20 april 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Autoliv Inc: Board of Directors Arkiverad 13 maj 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]