Hoppa till innehållet

Allierades propagandafilmer under andra världskriget

Från Wikipedia

Allierades propagandafilmer under andra världskriget, och kort därefter producerade många av de allierade länderna, utöver alla privatproducerade spelfilmer, genom statliga eller halvstatliga organ propaganda- och utbildningsfilmer både för hemlandet och för en utländsk marknad.

En av 1900-talets nya tekniker var filmen och den kom att användas i propagandasyften, inte bara av de allierade utan också i allra högsta grad av det tyska Propagandaministeriet för allmänhetens upplysning och propaganda; som producerade Nazistiska propagandafilmer för Tredje rikets räkning. På bägge sidor producerades propagandafilmer avsedda såväl för militären som för allmänheten. Avsikten kunde vara att samla stöd för krigsinsatsen eller påverka opinionen i en specifik fråga. Man uppvaktade biopubliken med hjälp av olika slagord som riktade sig direkt till folkets känslor.

Vid sidan av dokumentärfilmer spelade också spelfilmen en roll i den filmiska propagandasatsningen och dessa kunde beröra olika ämnen och vara i genrer så som dramer, krigsfilm, biografisk film, actionfilm, thrillers samt komedier. I filmerna kunde populära filmstjärnor medverka, som skådespelare eller berättare, däribland George Formby, James Stewart, Spencer Tracy, Ronald Reagan, Clark Gable, Helan och Halvan samt James Cagney.

Filmer (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, List of Allied propaganda films of World War II, 19 februari 2017.