Allra käraste syster (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Allra käraste syster
GenreFamiljefilm, kortfilm
RegissörGöran Carmback
ProducentWaldemar Bergendahl
ManusAstrid Lindgren
SkådespelareElin Elgestad
Ulla Elgestad
Anki Lidén
Helge Skoog
OriginalmusikBjörn Isfält
FotografJens Fischer
Premiär1988
Speltid30 min
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Allrakäraste syster är en kortfilm från 1988 baserad på Astrid Lindgrens saga med samma namn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Pappa tycker bäst om mamma och mamma tycker mest om lillebror, men sjuåriga Barbros hemliga tvillingsyster Ylva-li tycker bara om Barbro som hon kallar Allra käraste Syster. Ylva-li är drottning i gyllene salen. Dit kommer man om man kryper ner genom hålet under rosenbusken, Salikon. Där leker de med sina hundar Ruff och Duff, matar sina små vita kaniner och rider på sina hästar Guldfot och Silverfot. De rider genom Stora Hemska Skogen där De Elaka bor, till De Snälla som bjuder på kakor och karameller från den stora spisen mitt ute på ängen. De rider vidare till Den Vackraste Dalen i Världen, där blommorna sjunger och träden spelar.

När de står på bron som leder över den lilla bäcken tystnar allt och Ylva-li berättar det där hemska för sin Allra käraste Syster. Att när Salikons rosor en dag vissnar betyder det att Ylva-li inte längre finns. Men allra käraste syster vill inte lyssna, hon slänger sig upp på Silverfot och rider allt vad hon kan tillbaka till Gyllene salen och upp ur hålet.

Väl uppe igen blev mamma helt överlycklig att hon var hemma igen, de hade varit så oroliga för hon hade varit borta hela dagen. Dagen efter är Barbros födelsedag och en liten hundvalp och föräldrarnas födelsedagssång väcker Barbro. Hundvalpen fick namnet Ruff, efter den hund som hon hade hos Ylva-li. När Barbro går ut i trädgården med Ruff ser hon att Salikons rosor vissnat och hålet i marken är borta.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]