Amaretto

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Amaretto
Amaretto Disaronno i fyrkantig flaska.
Amaretto Disaronno i fyrkantig flaska.
DryckLikör
AlkoholhaltCa 28%
FärgBärnstensfärgad
SmakMandelkaraktär
HuvudingredienserAprikoskärnor, ibland även mandel
Övrig information
UrsprungItalien
UrsprungsortSaronno
TillverkareIllva Saronno m.fl.

Amaretto är en italiensk likör. Trots att den tillverkas främst av aprikoskärnor har den en väldigt karakteristisk smak av mandel och en viss bitterhet. Namnet är en diminutivform av det italienska ordet amaro som betyder just 'bitter'. Originalmärket produceras av Illva Saronno men de flesta stora destillerier tillverkar egen Amaretto.

Likören skapades enligt legenden 1525 som en kärleksgåva till Bernardino Luini av en ung kvinna i Saronno i norra Italien. Originalet Amaretto DiSaronno kallas därför ofta för Kärlekens likör.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Matlagning[redigera | redigera wikitext]

Amaretto används ofta till desserter, till exempel glass, vilket anses förstärka smaken av desserten med mandlar och kompletterar choklad. Tiramisu, en populär italiensk efterrätt, smaksätts ofta antingen med äkta Amaretto eller alkoholfri amaretto-arom. Amaretto kan även användas i annan matlagning, exempelvis i pannkakssmet.

Drycker[redigera | redigera wikitext]

Amaretto kan serveras ren (utan något annat) eller med is. Den används ofta med andra drycker som en del av flera olika populära drinkar. Amaretto är också en vanlig likör att servera till kaffe.