Cachaça

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cachaça av märket Divininha

Cachaça är en spritdryck som i huvudsak kan liknas vid rhum agricole, det vill säga rom som destilleras på färskpressad sockerrörssaft.[1] Till skillnad från rom är cachaça ursprungsbetecknad och kommer från Brasilien. Den måste också innehålla 100 % sockerrörsdestillat.

Cachaça anses kunna behålla sockersmaken bättre än traditionell rom. Cachaça kallas även ibland för aguardente de cana (sockerrörsbrännvin) eller pinga.

Uttrycket pinga kommer från tiden då slavarna gjorde sin egen cachaça och slanguttrycket för droppe, den som kom från destilleringen.

En av de mest kända drinkar som innehåller cachaça är Caipirinha, bestående av lime som mudlas tillsammans med rörsocker is och Cachaça.[1]

Systembolaget finns idag (2016) 2 sorter. Pitu och Cachaça 51. Pitú är lagrad med räkskal och 51 är en kemisk blandning, för att känna skillnad på en äkta och en kemisk kan man gnida ut en droppe på handens översida och sedan blåsa den torr, om det sedan luktar sött är den äkta, luktar det inget är den kemisk. Pitú och 51 tillhör det billigare segmentet, och som med cognac är det stor skillnad på smaken. Ur det dyrare segmentet finns det Cachaça som kostar lika mycket som de med minimilön tjänar på en månad. Exempelvis Harmonie Schnaps Extra Premium, lagrad på fat 10 år och kostar R$ 760 (700 ml) vilket 2017 är 1.932 kr. Minimumlönen är R$ 937.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] (på engelska) Oxford Essential Portuguese Dictionary. https://books.google.se/books?id=4cecAQAAQBAJ&pg=PA30&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false. Läst 13 april 2019