Cachaça

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cachaça av märket Divininha

Cachaça är en spritdryck som i huvudsak kan liknas vid rhum agricole, det vill säga rom som destilleras på färskpressad sockerrörssaft.[1] Till skillnad från rom är cachaça ursprungsbetecknad och kommer från Brasilien. Den måste också innehålla 100 % sockerrörsdestillat.

Cachaça anses kunna behålla sockersmaken bättre än traditionell rom. Cachaça kallas även ibland för aguardente de cana (sockerrörsbrännvin) eller pinga.

Uttrycket pinga kommer från tiden då slavarna gjorde sin egen cachaça och slanguttrycket för droppe, den som kom från destilleringen.

En av de mest kända drinkar som innehåller cachaça är Caipirinha, bestående av lime som mudlas tillsammans med rörsocker is och Cachaça.[1]

Systembolaget finns idag (2016) 2 sorter. Pitu och Cachaça 51. Pitú har en bild av en räka på etiketten. 51 är ett rent sockerrörsdestillat; för att känna skillnaden mellan billigare och dyrare sorter kan man gnida ut en droppe på handens översida och sedan blåsa den torr, om det sedan luktar sött är det en dyrare lagrad Cachaça, luktar det inget är det ett rent destillat. Pitú och 51 tillhör det billigare segmentet, och som med cognac är det stor skillnad på smaken. Ur det dyrare segmentet finns det Cachaça som kostar lika mycket som de med minimilön tjänar på en månad. Exempelvis Harmonie Schnaps Extra Premium, lagrad på fat 10 år och kostar R$ 760 (700 ml) vilket 2017 är 1.932 kr. Minimilönen är R$ 937.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]