Angostura bitter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Angostura bitter
En flaska Angostura aromatisk bitter med den typiskt överdimensionerade etiketten
En flaska Angostura aromatisk bitter med den typiskt överdimensionerade etiketten
DryckBitter
Alkoholhalt44,7%
FärgMörkt rödbrun
SmakStark, bitter och kryddig smak med viss sötma
HuvudingredienserGentianarot, örtextrakt
Övrig information
UrsprungTrinidad
TillverkareHouse of Angostura

Angostura bitter är en spritbaserad örtessens som vanligen används som smaksättare i olika drinkar. Den skapades år 1824 av den tyska läkaren Johann Gottlieb Benjamin Siegert som ett botemedel för sjösjuka och magåkommor,[1] när han var stationerad i Venezuela. Senare grundade Siegert House of Angostura, ett företag som sålde örtessensen till sjömän.

Drycken exporterades till England via bland annat Trinidad där den tillverkas idag. Den blev populär i många olika sorters cocktail inte minst tack vare engelska flottan, Royal Navy och drycken Pink Gin, rosa gin, det vill säga gin med en skvätt angostura bitter. Det är den röda angostura bittern som färgar drinken rosa.

Angostura bitter användes i både aperitifer och digestifer. Det vill säga både för att stimulera aptiten och för att underlätta matspjälkningen.

Namnet kommer från staden Angostura, nuvarande Ciudad Bolívar, Venezuela. Trots namnet innehåller den inte någon bark från angosturaträdet, en medicinskt använd bark som också har fått sitt namn från staden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Angostura Bitters”. http://angosturabitters.com/our-story/. Läst 19 augusti 2010.