Bodil Valero

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bodil Ceballos)
Hoppa till: navigering, sök
Bodil Valero


Mandatperiod
2014–2019
Valkrets Sverige

Mandatperiod
2006–2014
Valkrets Gävleborgs läns valkrets

Född 14 maj 1958 (59 år)
Politiskt parti Miljöpartiet de Gröna
Yrke Jurist
Webbplats mp.se/eu/bodil-valero

Bodil Elisabeth Valero (före juni 2015 Ceballos), född Lundström 14 maj 1958, är en svensk politiker (miljöpartist) och EU-parlamentariker sedan 2014. Hon är jurist och har tidigare arbetat som bland annat översättare, tolk, kommunalråd och assistent åt miljöpartiets tidigare EU-parlamentariker Inger Schörling. Hon har tidigare varit riksdagsledamot.

I Europaparlamentsvalet 2014 stod Valero på tredje plats på Miljöpartiets lista och valdes till EU-parlamentariker.

Politiskt engagemang[redigera | redigera wikitext]

Kommunpolitiker i Gävle (1994–2006)[redigera | redigera wikitext]

1994 engagerade sig Valero i Miljöpartiet de gröna och fick plats i Gävle kommunfullmäktige där hon senare blev kommunalråd för partiet.

Riksdagsledamot för Gävleborgs län (2006–2014)[redigera | redigera wikitext]

2006 valdes hon in som riksdagsledamot för Miljöpartiet och ledamot av utrikesutskottet. Valero har varit migrationspolitisk talesperson och senare utrikespolitisk talesperson. I riksdagen arbetade hon bland annat med migrationspolitik, minoriteters rättigheter, fred, bistånd och vapenexport.

EU-parlamentariker (2014–)[redigera | redigera wikitext]

2014 valdes hon som tredje namn på Miljöpartiets lista till Europaparlamentet. Valero är delegationsledare för den svenska gröna delegationen i EU-parlamentet och vice ordförande för partigruppen De Gröna/Europeiska Fria Alliansen. Hon är den gröna partigruppens säkerhets- och försvarspolitiske talesperson och sitter som ordinarie ledamot i underutskottet för säkerhet och försvar (SEDE), utskottet för Medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE), samt som ersättare i utrikesutskottet (AFET). Hon är också ledamot i delegationen till den gemensamma parlamentariska AVS-EU-församlingen och sitter som vice ordförande för EU-parlamentets intergrupp för Västsahara.

Profilfrågor[redigera | redigera wikitext]

Valero arbetar med flyktingars och migranters rättigheter och för lagliga vägar in i EU. Hon förespråkar en öppen och human migrationspolitik och har ställt sig kritisk till EU:s migrationspolitiska överenskommelse med Turkiet, till förmån för att medlemsländerna delar på ansvaret för flyktingmottagandet.

Valero har engagerat sig för minoriteters rättigheter, bland annat kurder, assyrier/syrianer och romer.

Sedan 2014 har hon varit de grönas representant i förhandlingarna om EU-parlamentets årliga betänkande om Turkiets medlemskapsförhandlingar.

Som föredragande för EU-parlaments årliga betänkande om vapenexportkontroll två år i rad har hon föreslagit skarpare implementering av EU:s gemensamma ståndpunkt om vapenexport.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]