Bodil Valero

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bodil Valero


Mandatperiod
2014–2019
Valkrets Sverige

Mandatperiod
2006–2014
Valkrets Gävleborgs läns valkrets

Född 14 maj 1958 (61 år)
Politiskt parti Miljöpartiet de Gröna
Yrke Jurist
Webbplats mp.se/eu/bodil-valero

Bodil Elisabeth Valero (före juni 2015 Ceballos), född Lundström 14 maj 1958, är en svensk politiker (miljöpartist) och EU-parlamentariker sedan 2014. Hon har tidigare varit riksdagsledamot (2006-2014). Valero är jurist och har tidigare arbetat som bland annat översättare, tolk, kommunalråd och assistent åt miljöpartiets tidigare EU-parlamentariker Inger Schörling.

I Europaparlamentsvalet 2014 stod Valero på tredje plats på Miljöpartiets lista och valdes till EU-parlamentariker.

Politiskt engagemang[redigera | redigera wikitext]

Kommunpolitiker i Gävle (1994–2006)[redigera | redigera wikitext]

1994 engagerade sig Valero i Miljöpartiet de gröna och fick plats i Gävle kommunfullmäktige där hon senare blev kommunalråd för partiet.

Riksdagsledamot för Gävleborgs län (2006–2014)[redigera | redigera wikitext]

2006 valdes hon in som riksdagsledamot för Miljöpartiet och ledamot av utrikesutskottet. Valero har varit migrationspolitisk talesperson och senare utrikespolitisk talesperson. I riksdagen arbetade hon bland annat med migrationspolitik, minoriteters rättigheter, fred, bistånd och vapenexport.

EU-parlamentariker (2014–2019)[redigera | redigera wikitext]

2014 valdes hon som tredje namn på Miljöpartiets lista till Europaparlamentet. Valero var delegationsledare för den svenska gröna delegationen i EU-parlamentet och vice ordförande för partigruppen De Gröna/Europeiska Fria Alliansen. Hon var den gröna partigruppens säkerhets- och försvarspolitiske talesperson och satt som ordinarie ledamot i underutskottet för säkerhet och försvar (SEDE), utskottet för Medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE), samt som ersättare i utrikesutskottet (AFET). Hon var också ledamot i delegationen till den gemensamma parlamentariska AVS-EU-församlingen och satt som vice ordförande för EU-parlamentets intergrupp för Västsahara.

Profilfrågor[redigera | redigera wikitext]

Valero arbetar med flyktingars och migranters rättigheter och för lagliga vägar in i EU. Hon förespråkar en öppen och human migrationspolitik och har ställt sig kritisk till EU:s migrationspolitiska överenskommelse med Turkiet, till förmån för att medlemsländerna i EU ska dela på ansvaret för flyktingmottagandet.

Valero har engagerat sig för minoriteters rättigheter, bland annat kurder, katalaner, assyrier/syrianer och romer.

Sedan 2014 har hon varit de grönas representant i förhandlingarna om EU-parlamentets årliga betänkande om Turkiets medlemskapsförhandlingar.

Som föredragande för EU-parlaments årliga betänkande om vapenexportkontroll två år i rad har hon föreslagit skarpare implementering av EU:s gemensamma ståndpunkt om vapenexport.

Hon har också engagerat sig för kvinnors rätt till laglig och säker abort, med särskilt fokus på kvinnors rättigheter i El Salvador.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]