En av rikets herrar

Från Wikipedia
Friedrich Wilhelm von Hessenstein var den förste som fick rätt att använda titeln

En av rikets herrar (En af rikets herrar) var en honorärtitel som Gustav III införde efter den ändrade regeringsformen 1772. Värdigheten utdelades av kungen, och i ett brev av den 25 januari 1773 tilldelades Fredrik Vilhelm von Hessenstein som första person denna värdighet. Titeln gav sin bärare;

"Alla de förmåner, hederstitlar och företrädesrättigheter framför andra undersåtare, som herrar riksens råd av ålder varit tillagde eller hädanefter tillerkännas kunna".

Den utnämnde blev kallad excellens samt kunde lägga till utmärkelsen i sin titel, till exempel: "Hans Excellens Högvälborne Herr Greve Axel von Fersen, En av Rikets Herrar, Riddare och Kommendör av Kunglig Majestäts Orden och Kommendör med Stora Korset av Svärdsorden"

Detta betydde att den som fick denna värdighet hade samma rang som riksrådet, som alltid hade varit ett ämbete och en rang som utgick från personlig duglighet, och inte enbart från vänskapen med konungen. Som innehavare fick man även rättighet att bära riksrådsdräkt.

Titeln avskaffades 10 januari 1868.

Personer som erhållit titeln, namn och levnadsår[redigera | redigera wikitext]

Greve Gustaf Wachtmeister blev utnämnd till en av rikets herrar.

I alfabetisk ordning:

Källor[redigera | redigera wikitext]