För nit och redlighet i rikets tjänst

För nit och redlighet i rikets tjänst (GMnor) är en belöningsmedalj som tilldelas den som varit i svenska statens tjänst i 30 år och visat "nit och redlighet". Som alternativ till medaljen kan man välja ett armbandsur eller en kristallskål.[1] Ursprungligen utdelad av Kungl. Maj:t (regeringen), sedan 1976 delas den ut av Arbetsgivarverket.[2]
Historia[redigera | redigera wikitext]
En medalj med inskriptionen "Hedersbelöning för nit och redlighet i rikets tienst" föreslogs år 1803 av Generaltullarrendesocieteten som belöning för tulltjänstemän. Den godkändes av Kungl. Maj:t den 20 maj samma år, men den första kända utdelningen skedde först 1830, då som en silvermedalj av 8:e storleken.[3]
Den 1 juli 1947 fastställdes att medaljen endast skulle delas ut i guld av 6:e storleken. Tidigare hade den funnits i fyra olika storlekar varav tre av guld och en av silver. Genom ordensreformen 1973 beslutade riksdagen att medaljen skulle vara den enda utmärkelsen att utdelas för statlig tjänst.[4]
Utseende[redigera | redigera wikitext]
Medaljen präglas i 23 karats guld, väger 11 gram och har en diameter av 27,5 millimeter ("6:e storleken" enligt den Berchska skalan). Den är krönt av en kunglig krona och bär den regerande monarkens bild. Medaljen bärs på vänstra delen av bröstet i ett 28 millimeter brett, blått band med gula kanter. Bandet är för herrar rakt, för damer en rosett.
Medaljen är i dess nuvarande utförande på åtsidan försedd med konung Carl XVI Gustafs porträtt i profil utfört av Ernst Nordin. Frånsidan har texten "För nit och redlighet i rikets tjänst" jämte mottagarens namn och en eklövskrans.
Den som inte vill ha belöning i form av guldmedalj kan välja mellan följande alternativ:[1]
- En för utmärkelsen av konstnären Gunnar Cyrén vid Kosta Boda glasbruk speciellt utformad skål i helkristall med gravyrer utförda av Lisa Bauer, på cuppan i form av linneablomster, på foten lilla riksvapnet.
- En helkristallskål formgiven av Gunnar Cyrén och tillverkad vid Orrefors, märkt med Lilla riksvapnet.
- En för utmärkelsen skapad glasskulptur av Ernst Billgren tillverkad vid Kosta glasbruk.
- En för utmärkelsen skapad glasskulptur av Bertil Vallien.
- En guldklocka från Certina i herr- eller dammodell.[5]
- Ett till personens verksamhet på särskilt sätt anknutet föremål enligt beslut av den aktuella myndigheten.
Referenser[redigera | redigera wikitext]
- ^ [a b] ”Utmärkelsen NOR”. Arbetsgivarverket. https://www.arbetsgivarverket.se/ledare-i-staten/arbetsgivarguiden/nor/. Läst 8 maj 2014.
- ^ SFS 1974:225 (lagen.nu)
- ^ Hildebrand, Bror Emil (1875). ”Carl XIV Johan”. Sveriges och Svenska Konungahusets Minnespengar Praktmynt och Belöningsmedaljer. sid. 359. http://runeberg.org/minnespeng/2/0367.html. Läst 8 maj 2014
- ^ ”Kungl. Maj:ts proposition (1973:91) angående ändrat belöningssystem för statsanställda m.m.”. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Kungl-Majts-proposition-anga_FW0391/?text=true. Läst 8 maj 2014.
- ^ ”Armbandsur”. www.arbetsgivarverket.se. https://www.arbetsgivarverket.se/ledare-i-staten/arbetsgivarguiden/nor/armbandsur/. Läst 27 maj 2020.