Filmstaden Vällingby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fontänens belönade neonskylt, 2013.

Filmstaden Vällingby (Fontänen) är en biograf i Filmstaden:s regi som ligger i Vällingby centrum, Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Biografen med fontänen, 2007.
Entréhallens väggdekorationer

Biografen öppnades 1956 som "Fontänen" och är byggd efter arkitektföretaget Backström & Reinius ritningar. Satsningen på en egen biograf i den nyuppförda stadsdelen var en viktig detalj i Vällingbys stadsplanekoncept, den så kallade ABC-staden. Vällingby skulle vara självförsörjande med arbete, bostad och centrum, där ingick även förströelse och underhållning i en egen biograf.

Namnet fick biografen efter de fontäner som finns mitt på torget framför. Byggnaden ligger i en sluttning mot centrumanläggningen. Entréhallens väggar är målade i abstrakta figurer och väggarna i salongen är klädda med bokpanel. Fåtöljernas klädsel var ursprungligen apelsinfärgad. Antal platser var 502.

"Fontänen" lanserades av SF som premiärbiograf och hade gemensamma premiärer med biograferna i Stockholms innerstad. Under 1960-talet blev dock premiärerna allt färre och "Fontänen" förvandlades till en vanlig förortsbiograf.

Biografen byggdes om och ut 2005 - 2006 under renoveringen av Vällingby centrum. Den är numera en unik biograf, där all 1950-talsarkitektur har bevarats och renoverats. Filmstaden Vällingby har i idag fem salonger, dels den ursprungliga biografen med sin stora salong (en av de två byggnadsminnesförklarade biografer i Stockholm, som fortfarande är i drift), dels fyra salonger nedsprängda under torget med ingång från den ursprungliga foajén.[1]

Lysande skylt[redigera | redigera wikitext]

Fontänens klassiska neonskylt vann utmärkelsen Lysande skylt 2016. Juryns motivering löd: Guldgult och vitt lyser Fontänen sedan 1956. Då Fontänen invigdes var ljusskyltens design modern, med skrivstil och bokstäverna o n t ä n e och n djärvt uppdragna till samma höjd som F.[2]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ K-märkt biograf får nytt liv, SvD 2006-08-30
  2. ^ My news desk: Nominerade till Lysande skylt 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]