Ritz (biograf)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nya Ritz på Kungsholmen

Ritz var en biograf vid Kungsholmsgatan 21 på Kungsholmen i Stockholm. Biografen öppnade som Vidi 1929 och stängde som Nya Ritz 1983.

Vidi öppnade 23 september 1929 och drevs av till en början av filmfotografen Henrik Jaenzon. Biografen hade uppförts på initiativ av byggmästaren och biografägaren John A. Bergendahl. Salongen inrymde 608 platser, varav 130 låg på balkongen.

År 1930 övertogs Vidi av norrmannen Odd Biörnstad som var i färd med att bygga upp Ri-Teatrarna. Biografen byggdes om och fick namnet Ritz, passande till Biörnstads biografnamn börjande på Ri. Den blev efter Rialto Biörnstads andra Ri-biograf. Salongen renoverades 1938 och 1944. Fram till 1957 var Ritz en utpräglad stadsdelsbiograf för östra Kungsholmen. För att kunna möta upp mot hotet från den nya televisionen, satsade Ritz' ägare på ny filmvisnings- och ljudteknik. I januari 1958 blev Ritz först i Sverige att visa 70 mm Todd-AO. För att markera den nya äran byttes namnet till Nya Ritz. Som galapremiärfilm visades Jorden runt på 80 dagar.[källa behövs]

På hösten 1983 övertogs Ri-teatrarna av Europafilm som lade ner Nya Ritz. Därefter blev den före detta biografen Jehovas vittnen rikets sal för att sedan tas över av Svenska Filmbolaget som hade sin studio Engelsberg Studios i dessa lokaler. Idag nyttjar digitalbyrån Creuna dessa lokaler som kontor.

Källor[redigera | redigera wikitext]