Höglandsbiografen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Höglandsbiografen
Höglandsskolan 2013c, biografen cr.jpg
Entrén till Höglandsbiografen 2013.
PlatsHöglandstorget, Stockholm
Öppnade1936
ÄgareEurostar
WebbplatsWifilm
Salonger
Antal salonger1
Totalt antal platser342

Höglandsbiografen är en biografHöglandstorget i stadsdelen Bromma i Stockholm. Biografen invigdes 1936 under namnet Höglandsbio

Historik[redigera | redigera wikitext]

Biografen byggdes som annex till Höglandsskolan och sammanbyggdes senare med skolans huvudbyggnad. För utformningen stod arkitekterna Karl W. Ottesen och Gustaf Birch-Lindgren. Biografbygget var en led i skolans expansion. Invigningen skedde den 30 oktober 1936. Salongen hade till en början 351 stolar med blå klädsel. Ridån var röd och blå på benvit botten och hade formgivits av textilkonstnären Elsa Gullberg. Biografen hade även en scen för skolans teaterverksamhet.

Lokalen disponerades dagtid av Höglandsskolan som teater och aula och på kvällen blev den biograf för allmänheten. Intäkterna gick till finansieringen av skolbygget. Driften sköttes ursprungligen av Svenska Förenade Biograf AB, ett dotterbolag till Europafilm. Sedan mitten av 1980-talet är det Eurostar som står för driften. I biografen inrättades också en filmstudio som grundades av lärarna på Höglandsskolan under 1965.[1] Numera är antal sittplatser 342.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholm Direkt: Femtio sköna bioår i Höglandet, publicerad 3 februari 2015.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkat[redigera | redigera wikitext]