Gärdet (biograf)

Före detta biografen "Gärdet" i november 2009, genom det runda fönstret till vänster i bild kunde man se in i maskinrummet.

Gärdet var en biografErik Dahlbergsgatan 46 på Gärdet i Stockholm som var i drift från 1939 till 1960. Biografen ritades av arkitekt Sture Frölén som även utformade bostadshuset som inrymde biografen. Byggnaden är bevarad och den forna biograflokalen i bottenvåningen används som kontor och teve-studio.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Biografen var inrymd bostadsfastigheten Erik Dahlbergsgatan 46 på Gärdet och ansluter direkt till bebyggelsen längs Askrikegatan som också till stora delar ritades av Sture Frölén under andra halvan av 1930-talet.

Biograflokalen[redigera | redigera wikitext]

Biografen var inrymd i bottenvåningen på huset med foajén placerad innanför stora fönster mot gatan. Biografens namn lyste i stora neonbokstäver som var placerade direkt på fasaden. Salongens väggar var klädda med panel i naturbehandlad furu och rymde 350 platser. Taket var utformat i vågor av gips med indirekt belysning. Biografens maskinrum kunde inses av förbipasserande genom ett stort runt fönster i fasaden. "Gärdet" drevs av AB Stjärnbiograferna som ägdes till hälften av Europafilm. Biografen föll offer för biografdöden och visade sin sista film den 29 maj 1960.

Delar av interiören i foajén är bevarad, bland annat finns biljettkiosken kvar och fönstret pryds av en karta över stolarna i den forna salongen. Idag används lokalerna som kontor.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Övriga biografer på Gärdet[redigera | redigera wikitext]

Biografen var inte den enda i området, bland annat fanns den stora funkisbiografen Paraden ritad av Björn Hedvall i korsningen Erik Dahlbergsgatan/Valhallavägen några kvarter bort.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]