Bromma-Teatern

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bromma-Teatern (även Brommabiografen) var en biograf vid Alviksplan i Bromma, västra Stockholm. Bromma-Teatern låg intill dåvarande Drottningholmsvägen i kvarteret Biografen. Biografen öppnade 1921 och stängde 1971. I byggnaden finns numera en måleributik, Måleributiken i Alvik, med adress Drottningholmsvägen 175 vid hörnan av Gustavslundsvägen 172.

Bromma-Teatern 1934 och utseendet i februari 2012. Bromma-Teatern 1934 och utseendet i februari 2012.
Bromma-Teatern 1934 och utseendet i februari 2012.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bromma-Teatern ritades som en fristående kyrkliknande byggnad med strävpelare på murarna och brant sadeltak i två höjder. Arkitekter var Sven Erik Lundqvist och Gustaf Pettersson, som också ritade både småhus och flerbostadshus i Äppelviken.

År 1921 lät politikern Anna Johansson-Visborg tillsammans med maken Sven Visborg bygga Bromma-Teatern intill dåvarande Drottningholmsvägen, strax väster om nuvarande Tranebergsbron.

Teatern ritades av Sven Erik Lundqvist och Gustaf Pettersson som en fristående, kyrkliknande byggnad med strävpelare på murarna och brant sadeltak i två höjder. Den lägre delen innehöll foajén och den högre salongen och teaterscenen. Salongen var dekorerad av Filip Månsson. Första föreställningen gavs den 27 september 1921. Här skulle inte bara visas film utan även uppföras teater. I början hade Bromma-Teatern 494 platser som utökades till 505 platser i samband med en renovering 1936. Då blev Bromma-Teatern en välbesökt förortsbiograf eftersom många människor kom hit från de nybyggda småhus- och villaområdena för att se på film.

Utanför kvarteret Biografen fanns en spårvagnshållplats för Brommabanan med stationsnamnet "Alvik" och som efter 1929 trafikerades av Nockebybanan.

I mars 1952 övertogs verksamheten av Svensk Filmindustri och deras röda SF-skylt fanns på husets gavelspets mot Alviksplan. Biografen klarade sig fram till april 1971, därefter byggdes den om till bingohall och senare till butik. Den gamla salongen är numera uppdelad i två våningsplan och om Brommabiografen erinrar bara kvartersnamnet Biografen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]