Fröken April

Från Wikipedia
Fröken April
(Fröken April)
GenreKomedi
RegissörGöran Gentele
ManusGöran Gentele
SkådespelareGunnar Björnstrand
Lena Söderblom
Jarl Kulle
Gaby Stenberg
Douglas Håge
Hjördis Petterson
OriginalmusikHarry Arnold
ProduktionsbolagEuropafilm
Premiär3 november 1958
Speltid94 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Fröken April är en svensk komedifilm från 1958 i regi av Göran Gentele.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bankdirektör Arwidson springer efter en ung dam som av misstag tagit hans väska. Hon går in på Kungliga Operan där det är audition för kören och innan han vet ordet av är han antagen. Den unga damen, Maj, förälskar han sig i men hon är istället förälskad i operans stora manliga diva, Osvald Berg.

En typisk scen i filmen är även när Gunnar Björnstrand och Jarl Kulle tävlingskör med varandra på en motorväg samtidigt som de sjunger arian Questa o quella ur Verdis Rigoletto.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Mitt i höstrusket presenterar Gentele här en vårcocktail av nästan förödande verkan, ett graciöst lustspel så proppat med roliga infall och yra improvisationer, välljud och ögonfröjd, att åskådaren blir helt betagen. Lill i Svenska Dagbladet 4 november 1958

Göran Gentele har gjort ett verkligt skojigt lustspel, där man bland mycket annat kan konstatera, att Jarl Kulle för närvarande är Sveriges roligaste skådespelare. Staffan Tjerneld i Expressen 4 november 1958

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Fröken April hade premiär på biograf Saga i Stockholm den 3 november 1958. Filmen var Sveriges bidrag till filmfestivalen i Cannes 1959. Fröken April har vistas i SVT, bland annat i juni 2019.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]